Rekenkamerverslag 2018 vernietigend over grondbeleid
07 Apr 2019, 00:01
foto
Minister Roline Samsoedien beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De uitvoering van de procedure van grondtoewijzing in de praktijk verloopt niet rechtmatig, doordat niet wordt voldaan aan de vier essentiële wettelijke voorwaarden die de transparantie van de gronduitgifte verhogen. Dat is de conclusie van de Rekenkamer in zijn verslag 2018. De Rekenkamer concludeert verder dat zij geen zekerheid heeft of aan andere wettelijke voorwaarden wordt voldaan, "omdat het proces van gronduitgifte bij het ministerie van RGB tekortkomingen vertoont die het risico met zich dragen dat de rechtsgelijkheid van aanvragers van domeingrond niet is gewaarborgd."

Het Rekenkamerverslag 2018 komt op een moment dat minister Roline Samsoedien van RGB onder vuur ligt in het parlement over grondaanvragen. Assembleelid Marinus Bee (ABOP) heeft een uittreksel uit het handelsregister overgelegd in het parlement waaruit volgens hem blijkt dat er sprake is van conflict of interest. Ook het lid Mahinder Jogi (VHP) had deze kwestie waar Samsoedien als districtscommissaris advies heeft uitgebracht over een grondaanvraag van Surigo Farm NV in 2015 waar zij mede-eigenares van was. Samsoedien heeft positief advies gegeven voor de uitgifte van 35 ha in Wanica aan de NV. Volgens haar heeft zij nog voor haar aantreden als minister haar aandelen overgedragen aan de overige eigenaars. Ook zou Samsoedien als dc van Saramacca in 2011 een negatief advies hebben uitgebracht op een aanvraag door de gemeente Dian. Een week later zou ze volgens Jogi het terrein zelf hebben aangevraagd en positief advies hebben gegeven als dc. "Belangenverstrengeling," concludeert Jogi.

De Rekenkamer heeft geconstateerd dat er grote achterstanden zijn het behandelen van aanvragen en bijwerken van cahiers door de afdeling Grondregistratie van het ministerie. Er zijn ook hiaten bij de maatregelen van het ministerie die het treft om de verwerking van de aanvragen rechtmatig (en doelmatig) te laten verlopen. Zo zijn dossiers van onderzochte toewijzingen in de meeste gevallen onvolledig. Stukken die onder andere ontbraken, waren de verzoekschriften, adviezen van de afdeling Grondinspectie en overige adviesinstanties, als ook de aanvaardingsstrookjes. "Afwijzingen van aanvragen zijn daarentegen gestoeld op gegronde reden en de aanvragers worden binnen redelijke termijn geïnformeerd over de status," schrijft de Rekenkamer in haar verslag 2018.

De vier essentiële wettelijke voorwaarden waarnaar wordt verwezen zijn het voldoen aan de indieningsvoorwaarden, de aanvrager moet zich houden aan vastgestelde termijnen waarbinnen hij de toegewezen grond moet aanvaarden en registreren, de aanvrager houdt zich aan de voorwaarden van de bereidverklaring en het ministerie houdt zich aan de Wet en de Decreten Uitgifte Domeingrond van 1982, het Decreet Grondkamer van 1982 en het Decreet Beginselen Grondbeleid van 1983.

De Kamer heeft op grond van haar taken van maart 2018 tot en met augustus 2018 twee pilot rechtmatigheidsonderzoeken uitgevoerd. De pilotonderzoeken betroffen: rechtsgelijkheid en rechtmatigheid van gronduitgifte door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en rechtmatigheid van subsidies verstrekt door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.
Advertenties