'Air Cocaine'-piloten krijgen zes jaar voor drugssmokkel
06 Apr 2019, 12:39
foto
Pascal Fauret (r) en Bruno Odos (m) vluchtten uit de Dominicaanse Republiek nadat verdovende middelen in hun vliegtuig werden gevonden. (Foto's: AFP)


Een Franse rechtbank heeft twee voormalige luchtmachtpiloten tot zes jaar cel veroordeeld nadat 26 koffers met cocaïne aan boord van hun vliegtuig waren gevonden in de Dominicaanse Republiek. De Fransen, Pascal Fauret en Bruno Odos, ontvluchtten het land na de inval en werden opnieuw gearresteerd in Frankrijk.

Nog eens vijf mensen zijn ook veroordeeld voor hun betrokkenheid. Bendeleider Ali Bouchareb kreeg 18 jaar gevangenisstraf. Zijn handlanger Frank Colin kreeg een straf van 12 jaar. Twee anderen werden vrijgesproken na de proefperiode van zeven weken.

De zaak, die de naam 'Air Cocaine', kreeg kwam in maart 2013 aan het rollen toen de politie in de Dominicaanse badplaats Punta Cana koffers opende aan boord van een Falcon-jet waarin ze 680 kg cocaïne vonden.

Het vliegtuig was aan de grond gehouden toen het op het punt stond naar Saint-Tropez in het zuiden van Frankrijk te vertrekken. De twee piloten en twee passagiers werden gearresteerd. Toen ze op borgtocht waren vrijgelaten, vluchtten Fauret en Odos het land uit. Ze werden in november 2015 opnieuw gearresteerd bij hun terugkeer naar het Franse vasteland.

Alle vier ontkenden enige kennis te hebben over de koffers die waren gevuld met verdovende middelen. Een rechter in de Dominicaanse Republiek oordeelde echter dat zij verantwoordelijk waren voor wat zich aan boord van het vliegtuig bevond en veroordeelde hen bij verstek tot 20 jaar gevangenisstraf.

Op het moment van de aanhouding in Frankrijk zei de advocaat van de piloten dat ze waren teruggekeerd naar Frankrijk "niet om het recht te ontvluchten maar om gerechtigheid te zoeken".
Vijf Franse magistraten hebben elf uur lang gedelibereerd over de zaak voordat ze hun vonnis vrijdag uitspraken. Familieleden van Fauret schreeuwden tijdens de rechtszitting "we zullen je daar niet achterlaten Pascal", citeerde Le Monde.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April