Verkeer beter doseren met 'Vabibrug'; opening 13 april
05 Apr 2019, 05:44
foto
De nieuwe brug over het Saramaccakanaal 'de Vabibrug' wordt op 13 april officieel in gebruik genomen. (Foto's: René Gompers)


De nieuwste brug over het Saramaccakanaal, nu al de ‘Vabibrug’ genoemd, wordt op 13 april geopend. Enkele bromfietsers willen niet zo lang wachten, negeren de verbodsborden en wagen de oversteek van Dijkveld naar Beekhuizen. De brug is af maar er zijn nog wat werkzaamheden die verricht moeten worden. Niet alleen bij de brug maar ook bij een kruispunt aan de Van ’t Hogerhuysstraat. Daar staat een gigantische installatie met verkeerslichten die de gewijzigde verkeerssituatie gaat helpen reguleren, wanneer de brug is opengesteld.

“De brug en de verkeerslichten zijn geen file oplossende maatregelen,” benadrukt minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. “Ze moeten wel helpen om het verkeer beter te doseren, dat mensen goede routes kiezen. Er is een serie van maatregelen die we gaan nemen in dat blok.” Het ministerie heeft donderdag een persconferentie gehouden over de stand van zaken rond het project, dat onderdeel is van het Dalian IV project en heeft US$ 13 miljoen gekost.

Pengel en Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer, delen mee dat er studies worden gedaan om het verkeer makkelijker te laten stromen, met name over de Van ’t Hogerhuysstraat. Er zijn metingen verricht op verschillende punten van deze weg. Op bepaalde momenten gaan er 50.000 vervoersmiddelen per dag over de Van ‘t Hogerhuysstraat bij de Nieuwe Haven, 47.000 nabij de Saramaccadoorsteekbrug, 46.000 bij Molenpad. De nieuwe brug moet helpen de andere bruggen te ontlasten, met name de Saron- en de Saramaccadoorsteekbrug.

Een andere bromfietser bij Beekhuizen denkt aan de voet van de brug enkele momenten na, maakt rechtsomkeert. Hij gaat toch maar via de ‘oude manier’ naar de andere kant. Bij de ‘Vabibrug’, vooral aan de kant van Dijkveld, wordt het verkeer ook gewijzigd. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om van de brug direct op de Industrieweg Zuid, richting (het kruispunt) van de Martin Luther Kingweg en de Saramaccadoorsteekbrug, te komen. Het ministerie gaat de komende dagen de samenleving veelvuldig informeren over de nieuwe situaties, deelt minister Pengel mee. Over deze brug kan er wel vracht vervoerd worden overigens. Tot 60 ton. De brug van Beekhuizen is de zesde oeververbinding over het Saramaccakanaal.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April