Dodson: Schorsing Suriname door EITI is geen drama
04 Apr 2019, 00:54
foto
Op de EITI-website, de internationale mijnbouwwaakhond heeft Suriname geschorst omdat de deadline voor het indienen van een rapport niet gehaald is.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) legt uit dat het helemaal geen ramp is dat Suriname geschorst is door het Extractive Industries Transparancy Initiative (EITI). In februari is de deadline niet gehaald omdat het rapport dat aan alle eisen moet voldoen in een bepaald format nog niet af was. De minister zegt aan Starnieuws dat enorm hard gewerkt is eraan door de 'multi stakeholders group'. Hij verwacht dat binnen twee weken Suriname zover is om het rapport te kunnen indienen bij EITI.

NPS-fractieleider Gregory Rusland heeft tijdens de begrotingsbehandeling deze kwestie aangekaart. Hij betoogde dat belangen van het land internationaal geschaad worden. Het gaat om een organisatie die transparantie eist. Rusland heeft vragen gesteld over deze kwestie en wil weten wat de redenen zijn voor de schorsing. Hij noemt de schorsing van Suriname een ernstige zaak. Potentiële investeerders volgen de zaken ook op de voet. Rusland stelt dat inzage moet worden gegeven aan De Nationale Assemblee in de documenten.

Minister Dodson legt uit dat het tijdpad en de eisen die gesteld worden niet eenvoudig zijn. In Suriname zijn er diverse systemen hoe belastingen geïnd worden in de mijnbouwsector en hoe royalty's worden overgedragen. Zo verrekent Staatsolie met diesel die geleverd wordt aan EBS. Weer anderen betalen niet in goud maar in deviezen. Soms wordt er gestort bij Financiën en niet bij de Centrale Bank. De mijnbouwwetgeving is verouderd. Accountantskantoor BDO is de onafhankelijke administrator die de audits doet.

EITI begeleidt Suriname in het gehele proces en is best tevreden over het vele werk dat wordt verzet en inzicht wordt gegeven in het proces. Suriname loopt achter op veel landen in de wereld over hoe zaken verantwoord moeten worden, maar president Desi Bouterse heeft ervoor gekozen dat er transparantie is en verleent zijn volledige medewerking. Dodson zegt dat EITI zo tevreden is dat de president uitgenodigd is voor de vergadering die in juni in Parijs wordt gehouden. De president heeft de minister gevraagd hem te vertegenwoordigen.

"EITI is helemaal op de hoogte van de inspanningen die Suriname zich heeft getroost. "Wij moeten ons nog helemaal inwerken in het proces waar elke dollar verantwoord moet zijn. Dit moet ook blijken uit de rapportage. Als wij door dit proces heen zijn, zullen deadlines makkelijker gehaald worden. Zodra alles in orde is, wordt de schorsing opgeheven," benadrukt Dodson. Hij zal formeel nog antwoorden in De Nationale Assemblee. De begrotingsbehandeling gaat later op de verder.


U kunt de uitnodiging aan de president door EITI hier downloaden.
pdf-icon.gif Uitnodiging_aan_de_president.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April