Dwarka: Ik blijf politiek actief
04 Apr 2019, 02:49
foto
Dayanand Dwarka heeft het lidmaatschap van de VHP opgezegd. (Foto: René Gompers)


Dayanand Dwarka, die na 13 jaren uit de VHP stapt, zal geen eigen partij beginnen, en gaat vooralsnog niet naar een andere partij, deelt hij mee. Hij blijft wel politiek actief. “Moet men überhaupt lid zijn van een politieke partij om verandering te brengen? Ik ga me wel blijven inzetten om positieve krachten te bundelen, er zijn genoeg mensen die het menen met het land,” geeft hij aan op een persconferentie in het gebouw van C-47.

Dwarka zegt dat hij het voor gezien houdt omdat hij niet eens is met de koers die de oranje partij opgaat. Hij is sinds mei 2017, na een incident op een congresvergadering waarbij de statuten werden behandeld, niet meer actief geweest. Dwarka deelt mee dat op die vergadering Geetapersad Gangaram Panday, die kritisch was over de veranderingen, “in bijzijn van de voorzitter schandalig is vernederd en uitgejouwd door zijn loyalisten, zonder ingrijpen van de voorzitter.” Na bijna twee jaar is er nog steeds geen verandering gekomen op de manier waarop de partij gestuurd wordt. En dat is afstevenen op een samenwerking met de NDP in 2020, stelt Dwarka.

Dwarka is lid geweest van de Politieke Raad van de VHP. Hij vertelt dat het wijzigen van de Kieswet onderdeel is van een scenario van de NDP en de VHP. Hij haalt aan dat er geheime ontmoetingen zijn geweest in 2015 op Leonsberg tussen de leiders van de NDP, VHP en NPS. Maar Santokhi heeft de geruchten pas bevestigd nadat Gregory Rusland van de NPS er openhartig over is geweest. Daarna zijn er nog meer ontmoetingen geweest tussen kopstukken van de VHP en de NDP. “Er werd gesolliciteerd bij de NDP. Dit werd hen zeer kwalijk genomen door de achterban,” deelt Dwarka mee. “Je strijdt tegen die man in de Assemblee maar je bent toch nog 'willing' om met hem samen te gaan werken? Dat is gênant naar de achterban.”

Een samenwerking met de NDP is in 2010 uit principes niet aangegaan, merkt Dwarka op. “In 2015 heeft de achterban van de NDP een samenwerking met de VHP voorkomen. Zij heeft duidelijk gemaakt dat als dat toch zou gebeuren, men uit de partij zou stappen. Men kijkt naar mogelijkheden om in 2020 toch samen te werken,” zegt Dwarka. “Het wijzigen van de Kieswet is een scenario. Een voorstel van de NDP dat direct door de VHP is ondersteund. Let goed op, vooral op podia geven beide partijen aan dat de strijd gaat tussen de NDP en de VHP. Er wordt ingeprent dat als je tegen NDP bent je automatisch voor de VHP gaat stemmen, en omgekeerd. Ze helpen elkaar. Het verbieden van de combinaties vóór de verkiezingen is om het gemakkelijker te maken om een samenwerking aan te gaan. De samenwerking zal in het congres van de VHP beslist worden, omdat er daar heel veel jaknikkers zijn. Maar het scenario zal op niets uitpakken, de samenleving heeft hen al door.”

“Ik wil geen deel zijn van de misleiding van het kiezersvolk,” zegt Dwarka. “Ik vind het jammer dat men gelooft dat men niet door gratie van het volk, regeermacht kan krijgen. Men gelooft dat het alleen door een samenwerking met de NDP kan. Ik ga niet voor regeermacht ten koste van alles.” Dwarka deelt mee dat het een moeilijke beslissing is geweest om afscheid te nemen van de VHP. “Ik heb lang gewacht, maar men is niet tot inkeer gekomen. Vanaf vandaag voel ik me een onbezwaard mens, met een rein geweten.” Dwarka benadrukt nog eens dat hij niet naar de NDP gaat. “Er zullen speculaties komen, dat ik naar paars ga. Ik begrijp waarom men dat zegt, anderen zijn al geweest. Maar niet Dwarka. Ik ben niet in de politiek voor posities. Men gaat doen aan karaktermoord, op social media zal een hit worden gemaakt. Maar voor mij is belangrijk dat ik met een rein geweten kan leven.” Dwarka was eerder een topper van de Politieke Vleugel van de FAL.

Reactie VHP
Intussen heeft VHP-secretaris Ganeshkoemar Kandhai de opzegging van het lidmaatschap gedateerd 2 april 2019 ontvangen en is het door het bestuur goedgekeurd. "We danken u voor de bewezen diensten aan de partij in voorgaande jaren, toen u nog actief was. De transformatie van de VHP tot een nationale politieke partij is een proces dat zijn vruchten afwerpt en breed wordt gedragen. Het doel is om Suriname te redden en veilig te stellen voor toekomstige generaties. Door onze voorzitter inderdaad aangeduid als een keuze tussen goed en kwaad.

Het is voor eenieder duidelijk dat een samenwerking met de huidige NDP daarom tegen deze achtergrond, uitgesloten is. De voorzitter heeft dit meermalen openlijk en publiekelijk uitgesproken. We wensen u veel succes toe en hopen dat u de strijd om Suriname te redden vanuit een andere rol of partij zult blijven steunen," staat in de brief aan Dwarka.

René Gompers
pdf-icon.gif Opzegging_lidmaatschap_Dayanand_Dwarka.jpg                
Advertenties