Brunei: Steniging tot de dood van homoseksuelen
03 Apr 2019, 14:31
foto
Homoseksualiteit is al illegaal in Brunei, maar wordt nu bestraft met de dood door steniging. (Getty Images)


Brunei introduceert strikte nieuwe islamitische wetten die anale seks en overspelmisdrijven strafbaar stellen door steniging tot de dood. De nieuwe maatregelen, die vandaag -woensdag- van kracht worden, omvatten ook een reeks andere misdrijven, waaronder straf voor diefstal door amputatie.

De beweging heeft geleid tot internationale veroordeling. De homogemeenschap van Brunei heeft zijn schrik en angst geuit over de "middeleeuwse straffen".

"Je wordt wakker en realiseert je dat je buren, je familie of zelfs die aardige oude dame die garnalen snacks langs de kant van de weg verkoopt, niet denkt dat je een mens bent, of dat ze het eens is met steniging," uitte een Bruneiaanse homoseksuele man, zich tegenover de BBC. Hij wilde anoniem blijven.

De sultan van de kleine zuidoost-Aziatische natie riep woensdag op tot 'sterkere' islamitische leringen. "Ik wil de islamitische leer in dit land sterker zien worden", zei Sultan Hassanal Bolkiah in een openbare toespraak zonder de nieuwe wetten te noemen, meldt persbureau AFP. In Brunei was homoseksualiteit al illegaal en strafbaar tot 10 jaar gevangenisstraf.

Moslims vormen ongeveer twee derde van de bevolking van het land met 420.000 inwoners. Brunei heeft de doodstraf gehandhaafd, maar heeft sinds 1957 geen executie meer uitgevoerd.

De wet is vooral van toepassing op moslims, inclusief kinderen die de puberteit hebben bereikt, hoewel sommige aspecten van toepassing zijn op niet-moslims. Volgens de nieuwe wetten zullen personen die van bepaalde daden worden beschuldigd, alleen worden veroordeeld als zij bekennen of als er getuigen aanwezig zijn.

Overtredingen zoals verkrachting, overspel, sodomie, beroving en belediging of smaad van de profeet Mohammed zullen worden bestraft met de doodstraf. Op lesbische seks staat een straf van 40 stokslagen van de stok en/of maximaal 10 jaar gevangenisstraf. Diefstal wordt bestraft met amputatie.

Degenen die moslimjongeren onder de leeftijd van 18 'overtuigen, vertellen of aanmoedigen' om de leringen van andere religies dan de islam te accepteren, riskeren een boete of gevangenisstraf.

Personen die de puberteit nog niet hebben bereikt, maar die veroordeeld zijn voor bepaalde overtredingen, kunnen in plaats daarvan worden onderworpen aan zweepslagen.

Mondiale reactie
Sultan Hassanal leidt het Brunei Investment Agency, dat eigenaar is van enkele van 's werelds tophotels, waaronder het Dorchester in Londen en het Beverly Hills Hotel in Los Angeles. De personen die Brunei regeren bezitten een enorm privéfortuin. De grotendeels etnisch-Maleisische inwoners genieten van royale staatsuitkeringen en betalen geen belastingen.

Maar Hollywood-acteur George Clooney en andere beroemdheden hebben nu opgeroepen tot een boycot van de luxe hotels. TV-host Ellen DeGeneres riep ook de mensen op om "op te staan". Ze zei: "We moeten nu iets doen".

Een eredoctoraat dat de Britse Universiteit van Aberdeen aan Sultan Hassanal heeft uitgereikt, wordt nu ook beoordeeld.

Het land introduceerde de Sharia-wetgeving voor het eerst in 2014, ondanks de wijdverbreide veroordeling, waardoor het een tweeledig rechtssysteem kreeg met zowel sharia als Common Law. De sultan had toen gezegd dat het nieuwe strafwetboek over meerdere jaren volledig van kracht zou worden.

De eerste fase, die betrekking had op misdaden bestraft met gevangenisstraffen en boetes, werd in 2014 ingevoerd. Brunei had toen vertraging opgelopen bij de introductie van de laatste twee fasen, die betrekking hebben op misdaden die bestraft kunnen worden met amputatie en steniging.

Maar op zaterdag bracht de regering een verklaring uit op haar website en zei dat de Sharia-strafwet volledig in werking zou treden op woensdag. In de dagen daarna is er internationale verontwaardiging geweest en is het land opgeroepen om de koers te keren.

"Deze beledigende bepalingen werden op grote schaal veroordeeld toen de plannen vijf jaar geleden voor het eerst werden besproken," zei Rachel Chhoa-Howard, een Brunei-onderzoeker bij Amnesty International. "De strafwetgeving van Brunei is een diep gebrekkig stuk wetgeving met een reeks bepalingen die de mensenrechten schenden."

De Verenigde Naties herhaalde de verklaring en noemde de wetgeving "wreed, onmenselijk en vernederend" en zei dat dit een "ernstige terugval" betekende voor de bescherming van de mensenrechten.

Volgens mensenrechtengroep Human Rights Without Frontiers is steniging nog steeds een straf in onder meer Iran, Somalië en Sudan.
Advertenties