Minister Samsoedien weerspreekt beschuldiging Belfort
03 Apr 2019, 00:00
foto
Assembleelid Edward Belfort beschuldigt minister Roline Samsoedien van corruptie. Hij leest uit een brief van een notaris om zijn gelijk kracht bij te zetten. (Beeld: DNA)


Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGD) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het absoluut niet waar is dat zij een eigendomsterrein van 32 hectare heeft geruild voor 840 hectare. "Mensen mogen een aanvraag doen, maar dat betekent niet dat deze ook wordt toegekend. Zij vindt het erg dat Assembleelid Edward Belfort (ABOP) dinsdag zoveel ophef heeft gemaakt bij de begrotingsbehandeling, zonder bewijsmateriaal. Er is geen enkele beschikking getekend, benadrukt de minister. De bewindsvrouw zegt dat zij de aanvraag is komen aantreffen, maar het was duidelijk dat het verzoek niet kon worden toegewezen. "Het is een storm in een glas water". Zij zal donderdag in De Nationale Assemblee antwoord geven op de ernstige beschuldigingen.

“Het is corruptie, dis no mag”, roept Belfort een paar keren tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag. Hij vindt dat de minister verantwoordelijkheid moet afleggen over de ruil van 32 hectare eigendomsterrein voor 840 hectare grond met de grondhuur- en/of erfpacht titel. Belfort verwijst hierbij naar een lap grond in Paramaribo-noord waar nu huizen op worden gebouwd, die volgens zijn informatie eerst het bezit was van een particulier.

De ruil van de percelen mag niet volgens de wet, zoals Belfort dat uitdrukt. De waarde van het eigendomsterrein is ongeveer SRD 35 miljoen en de waarde van de grondhuur/erfpacht is bijna SRD 70 miljoen, rekent hij uit. “De minister is kennelijk binnengehaald om dit corruptiegeval goed te maken. Uit een brief van een notaris citeert Belfort: Voor conversie bestaat er een wettelijke regeling waaraan ook de minister van RGB zich dient te houden. De gebieden moeten per beschikking van de minister van RGB worden vastgesteld, deze beschikking behoeft goedkeuring van de Raad van Ministers en moet in de algemene register van Suriname en in een of meer dagbladen worden gepubliceerd. De omzetting van erfpacht en grondhuur percelen naar eigendom moet volgens de voorgeschreven procedure en kan niet in de vorm van ruiling.

“De minister is in problemen, want dit kan niet. Hoe kunt u dat doen en van wie heeft u die opdracht”, vraagt Belfort. Hij stelt heel wat vragen aan RGB. Het Assembleelid merkt op dat de minister moet worden opgesloten. Fractiegenoot Marinus Bee vraagt aan Belfort om de documenten die hij bezit, te delen met De Nationale Assemblee, zodat iedereen weet dat die kloppen en berusten op waarheid.

Minister Samsoedin, is tijdens het betoog van Belfort niet aanwezig in de vergaderzaal. Haar collega van Arbeid, Soewarto Moestadja, zegt dat het niet correct zou zijn als de regering niet zou ingaan op wat aan de orde wordt gesteld. “Als we dat niet doen, zouden wij de indruk wekken dat wij passief aanhoren en kan de indruk ontstaan van ‘wie zwijgt, stemt toe’," zegt Moestadja.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft contact gehad met de minister die een andere verplichting heeft. Het gaat om twee documenten die Belfort heeft ingediend. Eentje is een verhaal met punten dat niet is ondertekend. Het andere is een brief van een notaris. "Wat het lid Belfort heeft ingediend is geen bewijs van wat hij heeft gezegd," stelt Simons. Moestadja zegt dat de indruk is gewekt dat het gaat om een bewijs, een beschikking. Maar dat is niet het geval. De minister antwoordt donderdag.
Advertenties