Vreedzaam: Preventie in de zorg belangrijk
02 Apr 2019, 09:45
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam tijdens de begrotingsbehandeling maandag. (Beeld: DNA)


In De Nationale Assemblee vraagt Jennifer Vreedzaam (NDP), lid van de begrotingscommissie, aandacht voor preventie in de gezondheidszorg. Zij is ook voorzitter vaste commissie Volksgezondheid. “De preventie is er om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen”, pleit het lid, terwijl zij zich afvraagt waarom preventie onvoldoende tot stand komt. In haar betoog voert de onvoldoende aandacht voor preventieve gezondheidszorg de boventoon.

Vreedzaam zegt dat geld in de preventie moet worden gestopt. “Preventie in de zorg is op dit moment heel belangrijk. De financiering van preventie kan verbeterd worden door deze op te nemen in het basiszorgpakket en ook door vanuit de overheid het subsidiëren van preventieve programma’s”, stelt Vreedzaam. Zij legt uit dat er een toename is van chronische ziektes en dat daarmee de kosten binnen de gezondheidszorg stijgen. Het gevolg hiervan is meer ziekenhuis opnames en stijging van ziekenhuiskosten. Volgens haar gaat 37% van de ziekenhuiskosten naar de verzorging van chronische zieken. “Wat doen wij eraan om het hoofd te bieden aan de grote impact van chronische ziektes op de doodsoorzaken en de volksgezondheidsuitgaven. In plaats erover te klagen denk ik dat een proactieve houding en een gezamenlijk en geïntegreerd aanpak binnen de zorg nodig is”, benadrukt Vreedzaam.

In de vaste commissie van Volksgezondheid zijn de leden ook begonnen om de geldstromen te identificeren om een beter inzicht te hebben in hoe de gezondheidszorg werkt. In kort haalt zij de punten aan die volgens haar nodig zijn voor de verbeteringen in de gezondheidszorg:
1. Meer geld voor de zorg; de ziekenhuizen hebben geen geld en kunnen niet aan hun maandelijkse verplichtingen voldoen en hun schulden zijn hoog. De vaste commissie pleit ervoor om SRD 300 miljoen op de begroting van 2018 op te nemen.

2. Efficiëntere maatregelen binnen de ziekenhuizen doorvoeren om de inkomsten en kosten in lijn te brengen. Er is onvoldoende samenwerking en er zijn verspillingen.
3. Financiering van de zorg. Premie-inkomen is ontoereikend. Kosten in de zorg stijgen door toename chronische ziekten, die niet uit de premie kosten kunnen worden betaald. Denk maar aan de dure medicijnen, dure operaties, dubbele en ongebruikte medicatie.

4. Grote delen van de gelden worden aan artsen en specialisten uitgegeven. De commissie zag een stijging bij doorverwijzingen naar de tweede lijn, verrichtingen en medicijnen uitschrijven. Ook worden patiënten langer gehouden in de tweede lijn zowel bij de ligdagen als poliklinisch.

Vreedzaam bespreekt ook het Nationaal Strategisch plan voor gezondheid en welzijn in Suriname 2019-2028, waarin een uiteenzetting wordt gegeven over de uit te zetten nationale strategie in de gezondheidszorg; een nieuw zorgsysteem. Het plan zal in 2019 worden uitgevoerd op de punten die ook in de begroting zijn opgenomen. Deze zijn de preventie en reductie van ziekte en sterfte én de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor heel Suriname.
Van de verschillende gezondheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is het volgens Vreedzaam niet duidelijk welke beleidsmaatregelen worden opgenomen ter ondersteuning van het Nationaal strategisch plan. “Wanneer niets gedaan wordt, lopen de verliezen op en is steeds meer financiële steun noodzakelijk”, merkt zij op.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties