Somohardjo: Diaspora bereid 1 miljard euro te investeren
01 Apr 2019, 21:36
foto
Toppers van Pertjajah Luhur tijdens een persconferentie maandag. In het midden partijleider Paul Somohardjo. Links: Andy Atmodimedjo en Robert Soentik (secretaris). Rechts: Nazir Eskak, ondervoorzitter en partijraadsvoorzitter Hendrik Setrowidjojo.


Toppers van de diaspora in Nederland zijn bereid ruim een miljard euro te investeren in Suriname. Deze toezegging hebben zij gedaan na gesprekken met voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL). Voorwaarde is wel dat er een ander beleid komt. Dit heeft Somohardjo maandag gezegd op een persconferentie.

De PL-voorman meent dat elke weldenkende Surinamer ook verandering wil van het huidige beleid. Hij zei dat het volk ervan moet worden overtuigd dat het zo niet langer door kan gaan en de koers straks zelfs naar SRD 10 voor de dollar of euro gaat. De politicus deelde mee dat het kapitaal van Surinamers in Nederland naar schatting 4 miljard euro bedraagt. Hij benadrukte dat de investering absoluut legaal is en dat het helemaal niet gaat om drugsgelden. Op vragen van de journalisten zei Somohardjo ervan verzekerd te zijn dat een investering van 1 miljard euro na de verkiezingen van 2020 de koers tot zelfs minder dan 5 SRD voor een euro zou kunnen brengen.

Geen lening, maar investering
“Het is geen lening, maar een investering van de diaspora. Voorwaarde is dat we met ons allen zodanig moeten inzetten, dat er een ander beleid komt”, verduidelijkte de PL-voorzitter. Hij voegde eraan toe dat de diaspora het geld niet cadeau zal geven, maar zal investeren, onder meer door in Suriname een bank op te zetten. De huidige beperkingen die gelden wanneer rekeninghouders hun vreemde valuta bij de banken willen opnemen, zullen na de investering van ruim een miljard euro niet meer van toepassing zijn. Mensen zullen vrijelijk hun vreemde valuta kunnen opnemen, stelde Somohardjo, die na gesprekken met miljonairs van de diaspora in Nederland – onder wie Max Ghazi - overtuigd is dat het om een goede zaak gaat.

Samenbundeling
Somohardjo zei dat de diaspora het ook op prijs stelt als er een samenbundeling komt en dat men zich in Suriname verenigt in een grote organisatie. Volgens de politicus is geen enkele partij of nog op te richten partij vóór het huidige regeerbeleid. “Iedereen is tegen het beleid. We zijn wat dat betreft op dezelfde golflengte.” Nagegaan wordt welke mogelijkheden er zijn om te komen tot één grote organisatie, rekening houdende met de onlangs gewijzigde Kiesregeling, die blokvorming vóór de verkiezing niet toestaat.

Volgens PL-secretaris Robert Soentik blijkt uit een onderzoek over de bijdrage van overmakingen aan het Bruto Nationaal Product (BNP) van landen in het Caribisch Gebied dat een groot deel van die overmakingen vanuit de diaspora komt. Op vragen verduidelijkte hij dat de diaspora – net als bij de overmakingen het geval was – nu wil investeren in Suriname, wel met als voorwaarde dat er goed beleid is en dat het geld wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is: investeringen. Soentik zei dat het onderzoek aantoont dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat de diaspora wel degelijk een structurele bijdrage levert aan het BNP van een land, ook van Suriname.

Somohardjo woonde tot 21 maart een ACP-vergadering in Roemenië bij, als lid van een parlementaire delegatie die door André Misiekaba werd geleid. Vanaf 21 maart tot en met de dag van zijn terugkeer naar Suriname zondag, verbleef de politicus in Nederland.
Advertenties