De Bollywood-factor bij de verkiezingen in India
01 Apr 2019, 03:53
foto
Vivek Oberoi is de hoofdrolspeler in de controversiële film PM Narendra Modi. (Getty Images)


"India zal niet bang zijn voor terreur", horen we de machthebber al zwaaiend met de vlag, terwijl hij volgelingen en soldaten leidt in het besneeuwde terrein van Kashmir voordat ze onder een kogelregen van militanten komen. "Terreur zal India vrezen."

De geportretteerde man is premier Narendra Modi en de scène is de meest gedenkwaardige filmtrailer van twee en een halve minuut die een politieke storm in het land heeft veroorzaakt voorafgaand aan de komende verkiezingen.

De goed uitgevoerde filmbiografie, getiteld PM Narendra Modi, moet op 5 april in de bioscopen verschijnen, dagen voordat de wekenlange stemperiode van India begint. De trailer heeft een woedende reactie uitgelokt van de partij van het oppositiecongres, die het ziet als een blote politieke zet met links naar de regerende Bharatiya Janata Party (BJP).

De partij is niet betrokken, maar hoofdrolspeler Vivek Oberoi is een bekende Modi-supporter. Bij de lancering van een trailer eerder deze maand herhaalde hij een BJP-verkiezingsslogan - "Modi Hai Mumkin Hai (Modi maakt het mogelijk)" - als antwoord op een vraag.

Senior BJP-politici zijn ook betrokken geweest bij evenementen die de film promoten, maar de producers van PM Narendra Modi hebben de Indiase Kiescommissie verteld, dat alleen hun persoonlijke fondsen werden gebruikt voor de productie ervan. De Kiescommissie onderzoekt of er verkiezingsregels zijn overtreden.

Producent en schrijver Sandip Ssingh zei in een interview dat hij het verhaal wilde vertellen van een 'groot mens' om 'de mensen van India te inspireren'.

"Ik heb niets te maken met politiek, politici of welke partij dan ook", zei hij tegen de BBC en voegde eraan toe: "Als [oppositiepolitici] zo bang zijn voor een film, zijn ze dan niet zeker van hun werk dat ze voor hun land en hun respectieve staten hebben gedaan?"

Hoewel alleen de trailer is uitgebracht, werd de film door sommige critici al bespot als oneerbare propaganda. "De timing is ongelooflijk verdacht: het begon met de opnamen in januari en in april komt het uit ... Het vrijgeven voor de verkiezingen riekt naar wanhoop om het beeld [van Modi] te poetsen en welk beeld deze film ook kan [overbrengen]," zei filmcriticus Raja Sen van Hindustan Times aan de BBC.

PM Narendra Modi beschrijft de reis van de premier door thee te verkopen in lokale treinen als kind tijdens zijn periode in de rechtse Hindu RSS-organisatie en bijna 13 jaar als hoofdminister van de westelijke deelstaat Gujarat. Een groot deel van de populariteit van de BJP komt voort uit de persoonlijke aantrekkingskracht en het imago van Modi als een stoere, hindoeïstische nationalistische leider.

Voor veel critici is het meest gruwelijke moment in de trailer dat Modi gezien wordt als gestoord en boos tijdens de Gujarat-rellen in 2002, toen meer dan 1.000 mensen, voornamelijk moslims, werden gedood. De rellen vonden plaats tijdens het bestuur Modi en hij werd ervan beschuldigd dat hij weinig had gedaan om ze te voorkomen. Hij werd ooit behandeld als paria in het Westen. Hij kreeg geen Amerikaanse visa door wat er gebeurde. De 68-jarige premier heeft altijd ontkend dat hij toen iets verkeerd had gedaan.

"Dit is een fictief verhaal over het leven van de heer Modi," zei Nilanjan Mukhopadhyay, een journalist en de auteur van een biografie uit 2013, Narendra Modi: The Man, The Times. "Integendeel, hij is ervan beschuldigd dat het kantoor van de eerste minister niet reageerde op noodoproepen [tijdens de rellen]."

Hij zei dat de dramatische scène in Kashmir, waar Modi en de soldaten onder een felle aanval op een brug komen te staan ​​terwijl hij een gigantische Indiase vlag zwaait, een poging was om elementen uit het verleden van de leider in het eigentijdse politieke verhaal van zijn partij te passen.

In 1992 voegde Modi zich als BJP-partijwerker bij partijvoorzitter MM Joshi in een protestmars die India van zuid naar noord doorkruiste en eindigde met het hijsen van een Indiase vlag in de Kashmir-vallei.

Mukhopadhyay zei het konvooi onder vuur kwam - maar van Sikh militanten in de deelstaat Punjab, niet van militanten in Kashmir, die door India en Pakistan wordt betwist.

Het anti-Pakistaanse sentiment en het taaie beleid van Kashmir staan ​​in de voorste gelederen van de verkiezingscampagne van Modi en de BJP, en dus zou het tonen van de premier in de frontlinie van de strijd tegen het terrorisme in de omstreden regio het goed doen in een groot deel van het land, hij zei. "Zijn verleden wordt vervormd om het heden aan te passen."

Filmproducent en -schrijver Ssingh geeft toe dat elementen van de film, hoewel gebaseerd op echte gebeurtenissen, "een beetje zijn gefictionaliseerd". Hij zegt: "We moeten ervoor zorgen dat het publiek van de situatie en de scène, de film en het personage houdt."

De Congrespartij en andere partijen hebben betoogd dat de film niet mag worden vrijgegeven tijdens de verkiezingsperiode. Als de verkiezingscommissie in hun voordeel beslist, zou de uitspraak invloed kunnen hebben op een afzonderlijke webserie op basis van het leven van Modi. De 10-afleveringen tellende Modi: Journey of a Common Man staat gepland voor uitzending in april op streamingplatform Eros Now.

Zowel de webserie als de film PM Narendra Modi zijn slechts twee van meerdere openlijk politieke producties die in de aanloop naar de stembusgang zijn vrijgegeven.

The Accidental Prime Minister - een filmbiografie van de voorganger van Modi, Manmohan Singh - werd in januari uitgebracht. Critici hebben het grotendeels afgekraakt, van wie sommigen het zagen als een poging om een ​​Congres-icoon aan te vallen.

Een andere film - Uri: The Surgical Strike - dramatiseerde India's geheime militaire actie in India in het door Pakistan bestuurde Kashmir na een militante aanval op een legerbasis. De patriottische oorlogsfilm heeft de nationale reputatie van Modi versterkt. Zes weken nadat de film in januari uitkwam, voerde India luchtaanvallen uit in Pakistan na een nieuwe aanslag op Indiase troepen in Kashmir.

De uitdrukking "chirurgische aanval" is nu een slagzin onder BJP-aanhangers. Bij zijn eerste bijeenkomst van het campagneseizoen, op donderdag, zei de premier dat alleen hij "de moed had om chirurgische aanvallen uit te voeren op het land, in de lucht, maar ook in de ruimte".

Maar filmmakers kruipen niet alleen over de zittende regering. My Name is RaGa, een film over het leven van de belangrijkste concurrent van Modi, congresleider Rahul Gandhi, is door zijn directeur gepromoot als een inspirerend 'comeback-verhaal'. Er zijn dit jaar een aantal andere films over machtige regionale politici.

Tientallen jaren werd de Indiase filmindustrie streng gecontroleerd door de censuurcommissie en waren expliciet politieke films zeldzaam. De vlaag van releases in de afgelopen maanden is "absoluut ongekend", zei Sen. Het probleem is volgens hem, met films als PM Narendra Modi, dat terwijl ze misschien bespot worden door stedelijke elites en afgekraakt worden door de media,"de Twitter liberale echo kamer niet de enige mensen zijn die stemmen".

"Maar het punt is dat [buiten de steden] en in laagopgeleide delen van het land, zij enigszins kunnen worden beïnvloed door de visie van deze megalomanie die hen rechtstreeks wordt gepresenteerd. "De perceptie is dat ze het niet in een film kunnen laten zien, tenzij het waar is."
Advertenties