Ontzetting over besluit Trump om hulp stop te zetten
31 Mar 2019, 12:36
foto
Migranten uit Honduras proberen ook via Mexico de Verenigde Staten binnen te komen. (Foto: Reuters)


Amerikaanse oppositiepolitici en hulporganisaties hebben vraagtekens gezet bij een besluit van president Donald Trump om de hulp aan drie Midden-Amerikaanse Staten af ​​te schaffen. Trump beval de opschorting van de hulpbetalingen aan El Salvador, Guatemala en Honduras om hun regeringen te dwingen de migratie naar de VS stop te zetten.

Volgens critici zal de beslissing programma's schaden die al mensen ertoe brengen om thuis te blijven. Het congres kan proberen om te voorkomen dat de hulp elders wordt doorverwezen.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat het immigratiesysteem aan de grens met Mexico al op een breekpunt is, maar de regering wil het aantal teruggekeerde asielzoekers vervijfvoudigen, van 60 per dag naar 300.

Er is een enorme toename van asielzoekers op de vlucht voor geweld in El Salvador, Honduras en Guatemala. De drie landen zijn waar de meeste migranten aan de zuidgrens van de VS vandaan komen. President Trump heeft ook gezegd dat hij waarschijnlijk de grens zal sluiten als Mexico niet meer doet om te voorkomen dat migranten oversteken.

"We voeren de regie van de president uit en beëindigen het FY (fiscal year) 2017 en FY 2018 buitenlandse hulpprogramma's voor de noordelijke driehoek", werd een perswoordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken geciteerd door persbureau Reuters. Hij weigerde verdere details te geven.

Volgens de Washington Post gaat het om bijna US$ 500 miljoen aan in 2018 plus miljoenen meer over van het vorig fiscaal jaar. Een bron van Reuters heeft het totale cijfer op ongeveer US$ 700 miljoen. In 2017 ontving Guatemala meer dan US$ 248 miljoen, terwijl Honduras US$ 175 miljoen en El Salvador US$ 115 miljoen ontvingen.

"Ik heb betalingen aan Guatemala, aan Honduras en El Salvador beëindigd", vertelde Trump vrijdag aan verslaggevers. "Er gaat geen geld meer naar toe ... We betaalden enorme bedragen en we betalen ze niet meer, omdat ze niets voor ons hebben gedaan."

Impact hulp
Voorstanders van de hulp betogen dat de beste manier om migratie uit de regio tegen te houden is om economische ontwikkeling te stimuleren en het geweld daar te verminderen. Ze zeiden dat het te vroeg is om de impact van de hulp te beoordelen, die in 2016 onder president Barack Obama werd gestimuleerd.

Hulp afsnijden is "jezelf in de voet schieten", zei Adriana Beltrán, directeur van de burgerbeveiliging van het Onderzoeksbureau voor mensenrechten in Latijns-Amerika dat gevestigd is in Washington. De New York Times citeerde haar: "Er zijn uitdagingen op lange termijn die een duurzame oplossing op de lange termijn nodig hebben." Ze voegde eraan toe: "Je kunt een discussie hebben over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de hulp effectief is, dat hulp geen corrupte regeringen gaat ondersteunen."

Een groep Democraten in het parlement die El Salvador bezochten, veroordeelde de beslissing van Trump in een gezamenlijke verklaring en zei dat de benadering van Trump "totaal contraproductief" was. Senator Bob Menendez, top Democraat in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, veroordeelde de "roekeloze aankondiging".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het "het congres zou betrekken bij het proces", wat suggereert dat wetgevers de bezuinigingen zouden moeten goedkeuren. Volgens congresleden van het Amerikaanse Congres, geciteerd door de Washington Post, heeft de president van de VS echter "wat speelruimte om middelen opnieuw te programmeren".
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April