Volksgezondheid: Geen issue om operaties stop te zetten
30 Mar 2019, 17:09
foto


"Er zijn geen noemenswaardige issues over de medicatievoorziening om operaties te staken." Zo reageert minister Antoine Elias tegenover Starnieuws naar aanleiding van de bezorgdheid van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Hij merkt op dat de directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, meteen contact heeft gemaakt met de directeuren van ziekenhuizen na het persbericht van de VMS, waarin werd gesteld dat operaties zijn gestaakt door gebrek aan medicamenten.

Volksgezondheid zegt dat in het Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheidszorg en Welzijn in Suriname 2019-2028 is opgenomen om een geïntegreerd en duurzaam systeem van kwalitatief goede en effectieve gezondheidszorg te realiseren. Deze moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht inkomen, ras, geslacht, religie, leeftijd en woonplaats”. Het Nationaal Strategisch Plan is op 19 maart 2019 gelanceerd. De bedoeling hiervan is om alle betrokkenen te informeren over de visie en het nieuwe model van zorg welke het ministerie zal hanteren de komende jaren.

Het ministerie gaat naar een systeem waarbij de dure ziekenhuiszorg effectiever en efficiënter wordt, door de focus shift naar huisartsenzorg. Een goede software voor de gehele gezondheidssector zal transparantie creëren, als ook de mogelijkheid de patiënt beter te volgen waardoor aan de hand van statistieken het ministerie meer inzicht zal krijgen aan welke aandoeningen Surinamers het meest lijden. Dan kan gerichter beleid ontwikkeld worden om voor kwalitatieve zorg. Het ligt niet in de bedoeling dat het Zorghotel wordt ingezet als een traditioneel ziekenhuis, maar als een 'centre of exellence'.

Werken buiten Paramaribo
Surinaamse artsen dienen voor een bepaalde periode werkervaring (stage) op te doen in de districten en het binnenland. Volksgezondheid heeft tussen februari en maart al 8 verzoekschriften ontvangen, van artsen in opleiding, om niet in het binnenland te werken. Dit veroorzaakt centralisatie van artsen in Paramaribo.
"Hebben de mensen in de districten en het binnenland geen recht op een goede gezondheidszorg?" vraagt de minister zich af. Door de concentratie van vestigingen van artsen is in Paramaribo zijn er tekorten in districten en het binnenland.

Het ministerie heeft tijdelijk maatregelen getroffen om buitenlandse artsen te sturen naar districten en binnenland, waar een groot deel van de in Suriname gevestigde artsen weigeren te gaan. Deze maatregelen zullen gelden totdat het beleid wordt gemaakt Surinaamse artsen verplicht te stellen te werken in de verafgelegen gebieden. De buitenlandse artsen worden voorbereid om te kunnen functioneren binnen het Surinaamse systeem. Dit zal in Suriname verder gebeuren, na intensief overleg met de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst.

Voor een lange termijn oplossing zullen honderden Surinaamse studenten toegelaten moeten worden op een geneeskundige opleiding. "Eenmaal arts moet het opleiden van deze artsen tot specialisten niet gefrustreerd worden door de VMS zoals dat nu het geval is, zodat wij in eigen behoefte kunnen voorzien," stelt Volksgezondheid.

"Wij zijn blij dat in het artikel is gesproken over maatstaven omdat Volksgezondheid standaardisatie wenst, voor elke arts en specialist om in Suriname te mogen werken, ongeacht het land van herkomst. Daarom wenst het ministerie de wet huisartsen opleiding te introduceren waarbij basisartsen die zich als huisarts willen vestigen eerst de opleiding tot huisarts moeten hebben voltooid alvorens te werken als huisarts.

Daarnaast zullen artsen en specialisten voor verlenging van hun vergunning verplichte bij- en nascholing moeten volgen, welke geaccrediteerd zal worden, door een nog in te stellen accreditatie bureau." Hiermee zal het ministerie van Volksgezondheid de Surinaamse gemeenschap kwalitatief goede huisartsen zorg kunnen garanderen, waarbij de focus preventie zal zijn, en specialistische zorg op een hoog niveau.

Standaarden
Ook voor het registreren van specialisten zal met standaarden gewerkt moeten worden, en het niet overlaten aan de grillen van subjectiviteit, maar transparante beoordeling. Het ministerie gelooft dat er wel genoeg kunde is in het land om te werken aan Surinaamse standaarden.

"Als wij optimale gezondheidszorg willen garanderen zullen wij medici van buiten moeten toelaten, op wie dezelfde standaardisatie toegepast zal worden. Verder zijn wij bezig met Surinaamse artsen en specialisten die in Nederland en andere landen zijn opgeleid en altijd al hun bijdrage hebben willen leveren aan hun landgenoten maar tot nu toe geweerd worden door de VMS.

Het ministerie wenst kwalitatief goede zorg te bieden aan alle Surinamers door middel van het nastreven van de vier doelen aangegeven in het NSP en dit in samenwerking met alle belanghebbenden voor en door Surinamers."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April