Suriname op 24e ACS ministeriële vergadering
29 Mar 2019, 10:25
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle tijdens de 24e ministeriële vergadering in Managua, Nicaragua. (Foto: Buza via NII)


De 24e ministeriële bijeenkomst van de Associatie van Caribische Staten (ACS) wordt vandaag in Managua, Nicaragua afgesloten. De vertegenwoordigers zijn bijeen om de klimaatverandering te bespreken. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gewezen op het belang van samenwerking tegen de effecten van klimaatsverandering.

De vicepresident van Nicaragua, Rosario Murillo, heeft de officiële delegatie in Managua verwelkomd. "We willen op een speciale manier alle delegaties begroeten die arriveren voor de 25e verjaardag van de Associatie van Caribische Staten," zei Murillo.

Afgevaardigden uit 25 ACS-landen en negen partners zijn naar de top gereisd om te werken aan een actieplan voor de komende jaren. De Nicaraguaanse vicepresident zei dat één van de belangrijkste problemen die moeten worden aangepakt, klimaatverandering en de kwetsbaarheid daarvoor is. Ze zei: "Iedereen zal moeten samenwerken om er positief tegenaan te gaan."

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez schreef op Twitter: "De ACS 24e ministeriële bijeenkomst is begonnen. Cuba herhaalt zijn verbintenis met Greater Caribbean en verdedigt de beginselen die zijn vervat in de proclamatie van LAC als een zone van vrede en onderstreept het belang van dialoog, coördinatie en samenwerking in het licht van gemeenschappelijke uitdagingen en bedreigingen. "

De ACS is samengesteld uit Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Belize, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominica, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Dominicaanse Republiek, San Cristobal en Neves, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago en Venezuela. De geassocieerde staten zijn Aruba, Bonaire, Curaçao, Guadeloupe, Frans-Guyana, Britse Maagdeneilanden, Martinique, Saba, Saint Barthelemy, Saint Maarten en Sint Eustatius.

Via het Nationaal Informatie Instituut laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de lidlanden op de top in Managua zijn geïnformeerd over de beschikbare financieringsmogelijkheden en de huidige -daaruit voortgevloeide- projecten binnen ACS gericht op het verstevigen van weerbaarheid tegen de effecten van klimaatsverandering.

Het ACS is opgericht om overleg, samenwerking en gecoördineerde actie tussen alle landen van het Caribisch Gebied te bevorderen op de gebieden van handel, transport, duurzame toerisme en natuurrampen. De vergadering in Managua was een voorloper op de 8e ACS-top van Staatshoofden en regeringsleiders die na de afsluiting van de ministeriële bijeenkomst begint. Minister Pollack-Beighle vertegenwoordigt president Desi Bouterse op die top.
Advertenties