Verklaring VMS heel zorgwekkend
28 Mar 2019, 00:56
foto


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is bezorgd over de situatie in de gezondheidszorg. Dit heeft zij op een ledenvergadering afgelopen maandag aan de kaak gesteld. De VMS heeft een waslijst aan knelpunten gepresenteerd om haar bezorgdheid te uiten. Als je de knelpunten leest, wordt je er gewoon huiverig van, het lijkt alsof een mensenleven nauwelijks iets waard is.

Niet alleen de VMS maar ook de samenleving is bezorgd over de situatie in de gezondheidssector. De politieke partij VHP heeft diverse keren haar bezorgdheid geuit en onder de aandacht van de regering gebracht over de slechte situatie in de gezondheidssector. Maar het schijnt dat de bezorgdheid van de VMS, de samenleving en de VHP aan dovemansoren is gericht. De VHP heeft niet zo lang geleden zelfs medische verbruiksartikelen geschonken aan het Sint Vincentius ziekenhuis.
Als burger van Suriname maak ik mij zeer ernstige zorgen over de ontwikkeling en de kwaliteit van de gezondheidszorg, die door de financieel-economische crisis op verschillende fronten tegelijk getroffen wordt. Door een structureel tekort aan financiële middelen, de steeds stijgende wisselkoers worden er steeds minder medicijnen en medische verbruiksartikelen geïmporteerd.

Volgens de VMS krijgen de SZF-medewerkers een particuliere garantiebrief van het SZF indien zij naar de dokter moeten. De conclusie van de VMS daarbij is dat de SZF-verzekering niet goed genoeg is voor hen. Ik heb er geen moeite mee dat de SFZ-medewerkers een particuliere garantiebrief krijgen. Maar dit zal zeker vraagtekens oproepen bij andere SZF-verzekerden.

De VMS geeft in haar verklaring aan dat er een groot tekort is aan medicamenten, medische verbruiksartikelen en hulpmiddelen in de ziekenhuizen, waardoor er minder operaties- en bepaalde operaties al helemaal niet mogelijk zijn; bepaalde operaties moeten worden uitgesteld, patiënten moeten nu ook in bepaalde gevallen zelf materiaal kopen, zoals gips, en moeten apart betalen voor medicamenten. Dit is zeer zorgwekkend. Is dit het sociaal-akkoord van de regering Bouterse/Adhin?
Minister Antoine Elias heeft onlangs aan president Desi Bouterse het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ overhandigd, waarin 4 strategische doelstellingen zijn opgenomen.

Voor Elias zijn deze vier doelstellingen de basis waarop wij in Suriname moeten gaan letten voor een goede gezondheidssector. Ik hoop dat het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ wel uitgevoerd wordt en niet blijft liggen in de lade, want regering Bouterse/Adhin is kampioen in het maken van plannen. Er worden geweldige populistische plannen gemaakt maar de uitvoeringscapaciteit is vaak gebrekkig. Het ondermaats presteren van regering Bouterse/Adhin blijft een zorgpunt.

Tijdens de overhandiging van het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ aan Bouterse is er gezegd dat: “Gezondheid is een mensenrecht. De grondwet verplicht om deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken ongeacht geslacht of waar ze wonen”. Als we het bericht van de VMS goed lezen, is de gezondheid alles behalve een mensrecht bij regering Bouterse/Adhin.

Idris Naipal
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April