NDP-fractie tegenover de rest over pre-electorale stopzetting
27 Mar 2019, 00:00
foto
NDP-fractie voorstander van stopzetting pre-electorale combinatie vóór de verkiezingen. Deze fractie is de enige die met verve deze wetswijziging verdedigt in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) blijkt de enige te zijn die volledig staat achter het stopzetten van pre-electorale samenwerking bij de komende verkiezingen. In De Nationale Assemblee (DNA) is dinsdag lang gediscussieerd hierover. De regering wil het decreet Politiek Organisaties en de Kiesregeling wijzigen. Een deel van de wijziging, zoals het toepassen van het evenredigheidsstelsel bij ressortraden, is ingetrokken. Andere partijen vinden dat door het verbod gekomen wordt aan de democratische rechten. Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) merkt op dat de pre-electorale samenwerking gold voor 1987 alleen. Deze bepaling is volgens hem in strijd met de grondwet en andere wetten.

Commissielid Asis Gajadien (VHP) vindt dat de regering blijft volharden om te voorkomen dat politieke partijen combinaties vormen. “We willen een andere type verkiezing hebben op regionaal niveau, de ressort- en districtsraden. Partijen gingen juist daarom combineren om ervoor te zorgen dat hun leden gekozen werden. Het lijkt alsof de NDP bang is voor de verkiezingen en dat zij allerlei redenen zoekt om zichzelf te beschermen”, luidt de politieke opmerking van Gajadien.

De VHP wijst het combinatieverbod af, omdat die van mening is dat die vrijheid gelaten moet worden. “Als je een combinatieverbod wilt instellen, dan zou je andere waarborgen moeten veiligstellen en we zien juist dat de regering dat weggehaald heeft. Als op regionaal niveau men meekon doen met de verkiezingen op basis van evenredigheid, dan was de noodzaak van combinatie toch weggevallen. Als men een politieke organisatie met haar doelstellingen zou willen oprichten, zou die vrijheid gegeven moeten worden en moet dit niet afhankelijk zijn van de rechtspersoonlijkheidsverkrijging van de president”, legt Gajadien uit.

Bouva spreekt zijn verbazing uit over de opmerking van Gajadien en citeert het commentaar van VHP in de evaluatie van het kiesstelsel uit het rapport van de presidentiële commissie. Volgens Bouva heeft de VHP juist gezegd voor stopzetten van combinaties te zijn. Gajadien brengt hiertegen in dat niet selectief geciteerd moet worden. De VHP had aangegeven mee te kunnen gaan als het om een integrale wijziging ging van het kiesstelsel, waarbij de ressortraden via evenredigheidsstelsel gekozen zou worden. De NDP is hierop teruggekomen, want ze is bang dat ze veel zetels zal verliezen. Daarom is die wijziging ingetrokken, meent Gajadien.

Patricia Etnel (NPS) zegt dat elke politieke partij een avontuur heeft met een politieke combinatie. “We hebben een avontuur hier gehad met V7 en de NDP ook met de Mega Combinatie. Maar je wordt sterk en gaat door. You rise”, laat het lid optekenen.
Raymond Sapoen (coalitie) meent dat combinatievorming overgelaten moet worden aan de politieke partijen. “De toelichting waarom de regering daar voorstander van is, slaat op niets. Wanneer je de combinatievorming hebt, dan is de kiezer niet meer in staat om te stemmen op specifieke partijbeginselen. Dat is het oordeel van de wetgever. Ik vind het een immoreel vooroordeel wanneer wij moeten meewerken aan zo een wet en je zegt dat combinatievorming zoals dit al decennialang het geval is, dat het in strijd is met de grondwet”, stelt Sapoen.

“Ik ben heel blij met deze regeling. Het zijn geen spijkers op laag water zoeken, het is geen enkele volksonvriendelijkheid, geen enkele gelegenheidswetgeving en geen bekokstoven. We willen juist met deze regeling de kiezer in de gelegenheid stellen om een partij ideologie die zij aanspreekt”, merkt Naomi Samidin (NDP) op. Zij verwijst naar het verleden en haalt daarbij aan dat partijen bij elkaar worden geharkt om zogenaamd een antwoord te zijn op een zittende regering. “We hebben gezien hoe dat werkt. De combinatie valt uit elkaar en de kiezer ziet zijn stem verloren gaan. Dat willen wij voorkomen. Wij willen geen herhaling van 2015, waar combinaties uit elkaar zijn gevallen en kiezers het gevoel hebben gehad als stemvee te zijn gebruikt”.
De behandeling van de ontwerpwetten wordt donderdag voortgezet.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties