Strei!: Ramsahai miskent de rechten van de burger
27 Mar 2019, 04:41
foto


Rajiv Ramsahai (lid van de NDP-fractie in DNA) begrijpt niet dat hij zich in 2019 niet kan beroepen op uitspraken van de CFATF uit 2016 of van de procureur-generaal ivm de 3e evaluatieronde in 2017. Deze zeggen niets over waarom Suriname per 2018 internationaal in een financieel isolement is geraakt en banken hun internationale overboekingen niet meer via hun buitenlandse bankrelaties kunnen plegen. Anno 2019 is Suriname een financiële pariastaat aangezien er sprake is van toenemende inflatie, toenemende depreciatie van de SRD en toenemende staatsschulden. De extreem onrealistische begrotingswetten sinds 2010 getuigen van toenemende waanvoorstellingen van het gevoerde beleid van de huidige regering. Zijn reactie op ‘STREI!: Suriname financiële pariastaat’ is irrelevant.

Ramsahai verwijst naar uitspraken van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Maar dit is niet de autoriteit, en hij weet niet wat de betekenis is van het feit dat Suriname (en ook Venezuela) niet meer voorkomt op de 2019 lijst van de Financial Action Task Force (FATF). Er is dus niet voldaan aan de minimale vereisten. Als een land wel voorkomt houdt dit in dat er toegang tot het internationale financieel systeem is, zodat het verrichten van internationale overboekingen en het aanhouden van financiële tegoeden bij de internationale banken (correspondent banks) kan voortgaan. De CFATF is niet bevoegd een lijst van landen op te stellen betreffende hun internationale kwalificatie. Ramsahai laat zien dat hij het verschil tussen FATF (Financial Action Task Force) en CFATF niet kent.

Er is in februari 2016 een Wet Melding Ongebruikelijke Transacties ingevoerd, maar het Surinaamse financieel beleid heeft gefaald: het Openbaar Ministerie in Nederland heeft in 2018 een bedrag van ruim 19 miljoen euro in beslag genomen en geen enkele bank heeft kunnen bewijzen dat er geen sprake was van ‘witwassen’ van geldstromen. Ook is de bewering van Ramsahai dat de regering de overheidsfinanciën onder controle heeft een leugen, anders waren in 2017 de lasten voor burgers niet verzwaard (EBS, SWM en brandstofbelasting [zgn. government take]). Daarnaast werden er extra belastingmaatregelen zoals de invoer van RVB getroffen om de staatsuitgaven te kunnen dekken. En de Wet Belasting Toegevoegde Waarde ligt ook nog op de loer.

Ramsahai’s bewering dat de uitspraak ‘indien De Nationale Assemblee de begrotingsvoorstellen van 2019 niet verwerpt er een aanval op het verstand van de gemiddelde burger wordt gepleegd’ is bedoeld om onrust te stoken, is belachelijk en ongefundeerd. Ramsahai miskent dat de burger volgens het doel en de strekking van de Grondwet bevoegd is te participeren bij de besluitvorming en de aanname van begrotingswetten.

In de Preambule van de Grondwet staat, dat de wil van het volk actief behoort mee te doen aan ‘de participatie bij de opbouw, de uitbouw en de instandhouding van een sociaal-rechtvaardige samenleving’. Dit fundamentele uitgangspunt is vervolgens nader gepreciseerd in artikel 1 lid 2 van de Grondwet: ‘De Surinaamse Natie bepaalt haar economische, sociale en culturele ontwikkeling in volle vrijheid’; in artikel 4 letter e van de Grondwet, staat dat de Staat een zorgplicht heeft na te leven volgens de bepaling: ‘de participatie bij de beleving van het burgerschap bij de opbouw, de uitbouw en de instandhouding van een rechtvaardige samenleving’; artikel 6 letter b van de Grondwet, stelt als herbevestiging van het voorgaande dat de Staat gehouden is tot ‘het garanderen van de deelname van de samenleving aan het politieke leven onder andere door nationale, regionale en sectorale participatie’; artikel 6 letter c van de Grondwet, zegt dat de Staat positieve en negatieve verplichtingen in acht moet nemen teneinde ‘het garanderen van een politiekvoering die strekt tot verhoging van welzijn en welvaart van de samenleving, gebaseerd op sociale rechtvaardigheid, de integrale en evenwichtige ontwikkeling van Staat en maatschappij’; en in artikel 52 lid 2 van de Grondwet, namelijk ‘de politieke democratie kenmerkt zich door participatie… alsmede door deelname in wetgeving en bestuur, gericht op het handhaven en uitbouwen…’ van de politieke democratie.

Deze grondwettelijke bepalingen geven de burgers en dus ook STREI! de bevoegdheid om aan DNA het verzoek te doen de begrotingsvoorstellen voor 2019 te verwerpen.
Als Ramsahai de betrokkenheid van STREI! als ‘onrust stoken’ opvat, dan geeft hij blijk als wetgever geen begrip van de Grondwet te hebben, en dat is zeer kwalijk en onwaardig voor een vermeend volksafgevaardigde. Is hij vergeten dat hij de eed heeft afgelegd? Ramsahai moet nu wel het besef hebben dat STREI! volledig conform de grondwettelijke bepalingen zal handelen en erop zal toezien dat De Nationale Assemblee als hoogste vertegenwoordiger van de wil van het volk van de Republiek Suriname de plicht heeft om de beschermde belangen te respecteren, zoals is bedoeld in de Grondwet en in de mensenrechtenverdragen.

Suriname heeft recht op de waarheid. We wachten de stem van de burgers van Suriname per mei 2020 af: de wil van het volk van Suriname zal overwinnen.

Maisha E. Neus
STREI!
Advertenties