Suriname op gedeelde derde plek bij CCJ Moot Court (update)
26 Mar 2019, 13:12
foto
De studenten, Lucretia Olijfveld, Gerrold Adipoera, Ratna Patandin en hun docent en begeleider Shaiesta Nabibaks.


Suriname heeft een gedeelde derde plaats behaald bij de Caribbean Court of Justice (CCJ) International Law Moot Court Competition op Trinidad & Tobago. Negen universiteiten namen hieraan deel. Ratna Patandin, Lucretia Olijfveld en Gerrold Adipoera van de Faculteit der Juridische Wetenschappen namen vrijdag deel aan de competitie, onder leiding van hun Internationaal recht docent Shaiesta Nabibaks.

Ondanks dat de Surinaamse studenten, in vergelijking met hun tegenpartij (Faculty of Law of the University of Technology van Jamaica) binnen hun opleiding geen juridische praktijk hebben doorlopen, gelukte het toch zo hoog te eindigen. Het doel van deze jaarlijks terugkerende Moot Court is om studenten een breder inzicht te geven in de rechtspraak van de CCJ, die de bewaker is van het 'Herziene Verdrag van Chaguaramas'. De Moot Court draagt bij aan de ontwikkeling van praktische rechtszaal- en advocatuurvaardigheden voor studenten.

Het onderwerp van de Moot Court is altijd gestoeld geweest op kwesties die voortvloeien uit mogelijke schendingen van het herziene Verdrag van Chaguaramas.
Anders dan in voorgaande jaren betrof het dit jaar een geschil, waarbij Suriname beweerde dat er sprake zou zijn van een inbreuk op het bovengenoemde Verdrag, veroorzaakt door de behandeling van een fictief echtpaar op een manier die neerkomt op discriminatie op grond van hun nationaliteit.

De studenten waren verplicht om mondelinge en schriftelijke argumenten voor te leggen aan het panel van rechters, die hun argumenten met de gebruikelijke striktheid onderzochten. De Surinaamse studenten hebben naar zeggen van de drie rechters (Justice Wit, Justice Hayton en Justice Anderson) van de CCJ een geweldige indruk achtergelaten. De wijze waarop zij als vertegenwoordigers van het enige niet Engelssprekend en Civil law land tijdens de competitie hun case bepleit hebben, was voor de rechters en het aanwezige publiek overweldigend.

De Surinaamse studenten hebben goede vaardigheden ontwikkeld bij het beantwoorden van de vragen van de rechters door gebruik te maken van relevante bronnen, orale presentaties en een goede weergave van juridische en historische feiten. Het team is zondag teruggekeerd in Suriname met hun certificaten en medailles.
Advertenties