Suriname zet stap richting verantwoord afvalverwerking
27 Mar 2019, 00:54
foto
De vertegenwoordiger van GSD Innovations en minister Patrick Pengel van OWT&C tekenen de intentieverklaring voor vuilverwerking. (Foto: OWT&C via NII)


Suriname heeft een intentieverklaring getekend voor projecten waarin een grote rol gelegd is voor de verwerking van voornamelijk huishoudelijk afval. Voor het project Ornamibo is een investering van zo'n US$ 80 miljoen begroot, terwijl voor het project Nickerie ongeveer US$ 75 miljoen op tafel moet worden gelegd.

Deze projecten zullen volgens minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) via directe investeringen worden veilig gesteld "en zullen geen financiële kosten voor de overheid inhouden." Via het Nationaal Informatie Instituut (NII) laat de bewindsman optekenen dat de ontwikkelingsfase van het project en de financiering in het derde kwartaal van dit jaar rond moeten zijn. De uitvoeringsfase moet rond zijn aan het eind van het eerste kwartaal 2020.

De projecten omvatten onder andere beheren en ordenen van de vuilstortplaats, beheren van stedelijk vast afval, sorteren en verwerken van afval, productie van olie uit plastic afval, zuivering van afvalwater en het verantwoord verbranden van restafval. De intentieverklaring is getekend met GSD Innovations die in verschillende landen milieuprojecten uitvoert. De onderneming staat bekend voor haar waste-to-energy en waste water aanpak.

Er zijn mogelijkheden besproken over energieopwekking bij het verantwoord verbranden van het restafval. De mogelijkheden hiertoe zullen worden uitgewerkt om de financiele haalbaarheid te bepalen. Het hoofddoel van de projecten is het op milieu verantwoordelijke wijze verwerken van dagelijks tonnen aan geproduceerd huisvuil.

De projecten zullen volgens minister Pengel gefaseerd worden opgezet bij de vuilstortplaatsen te Ornamibo en in Nickerie. Het project Ornamibo omvat een fabriek die naar schatting 220 ton vers huisvuil, ontvangt, sorteert en verwerkt plus zo'n 95 ton per dag aan al gedumpt afval van de bestaande vuilstortplaats verwerkt. Voor Nickerie zal padiekaf afval worden meegenomen in het verantwoord verwerken van afval op de vuilstortplaats. Er is een mogelijkheid opengelaten voor vergoeding voor de aanbieders van afval uit de rijstindustrie. Hierdoor hoopt het ministerie dat het afval niet meer zal worden verbrand op de schadelijke manier waarop het nu gebeurd.

Als alles volgens planning verloopt zal in het eerste kwartaal de oplevering en ingebruikname van de verbrandingsinstallatie in het eerste kwartaal van 2021 een feit zijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April