Gadjradj wil eenheid herstellen binnen Orde
24 Mar, 00:54
foto
Samantha Gadjradj geeft haar tegenkandidaat Benito Pick een hand na de uitslag. Zij heeft met vier stemmen meer gewonnen van Pick. Gadjradj is de eerste vrouwelijke deken van Suriname. (Foto's: René Gompers)


Samantha Gadjradj, die zaterdag gekozen is als de eerste vrouwelijke deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), gaat werken aan de eenheid onder collega's. Deze blijkt te zijn vertroebeld tijdens de verkiezingscampagne. In de Raad van Bestuur zijn van haar lijst Melin Gout en Chandra Algoe gekozen. Van de lijst Benito Pick, haar tegenkandidaat zijn vier advocaten in het bestuur. Deze zijn: Glenn van der San (die de meeste stemmen kreeg), Serena Essed, Murwin Dubois en Seema Doelam.

Tegenkandidaat Pick zegt dat hij niet had verwacht te verliezen. Hij heeft 71 stemmen gekregen en Gadjradj 75. Het verschil is slechts vier stemmen. In gesprek met Starnieuws zegt Pick dat er nog een vraagstuk was over de nationaliteit van Gadjradj. De verkiezingscommissie had beloofd dit te zullen onderzoeken. Voor de rest zegt hij dat de verkiezing is gehouden en de stemmen zijn geteld. Hij zal zijn bijdrage blijven leveren in de SOvA. Hij verwacht dat de vier leden van zijn lijst, zich zullen blijven sterk maken voor de punten die het team wilde realiseren. Het herstellen van het imago van de advocatuur is voor hem het belangrijkste. Dit heeft veel te lijden gehad in het verkiezingsproces. Op de vraag of hij een Nederlandse nationaliteit heeft, antwoordt Pick dat hij vanaf zijn geboorte Surinamer is en ook visum moet aanvragen voor Nederland.

Gadjradj om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij hoopt dat nu de gelederen gesloten kunnen worden. Zij is na de uitslag naar Pick toe gelopen om hem de hand te schudden en te vragen om de strijdbijl te begraven. Dat heeft hij ook beloofd. Zij hoopt niet dat er weer een kort geding zal worden ingediend over haar nationaliteit. Gadjradj verzekert dat zij de Surinaamse nationaliteit heeft. Zij is blij dat ondanks drie kort gedingen en met modder smijten op de dag van de verkiezing zij toch is gekozen.

Door op mensen van beide lijsten te stemmen hoopt Gadjradj dat nog sneller de eenheid kan worden bereikt. Zij is bereid met iedereen samen te werken. De gekozen kandidaten moeten nog bewilligen dat zij zitting zullen nemen in de Raad van Bestuur. Gadjradj wil het beleid van het aftredende bestuur voortzetten, maar de communicatie naar de leden toe moet verbeteren, want daar schortte het aan. Zij is blij dat vijf vrouwen deel zullen uitmaken van het bestuur. Dit is een weerspiegeling van dat vrouwen binnen de advocatuur in de meerderheid zijn. Dit geldt ook voor het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie.