Zuid-Amerikaanse leiders kondigen nieuw blok aan
24 Mar, 04:43
foto
De Guyanese ambassadeur George Talbot, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de Argentijnse president Mauricio Macri, de Colombiaanse president Ivan Duque, de Peruaanse president Martin Vizcarra, het staatshoofd van Paraguay Mario Abdo Benitez, de president van Chili, Sebastian Pinera en de president van Ecuador, Lenin Moreno, wonen de Prosur-top bij in het presidentiële paleis La Moneda, in Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


Een groep Zuid-Amerikaanse leiders heeft vrijdag een verklaring ondertekend om een ​​blok te creëren waarvan zij zegt dat het open staat voor elk land, ongeacht ideologie, om samen te werken aan het oplossen van regionale problemen. De presidenten van Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Paraguay en Peru woonden de top bij in de Chileense hoofdstad Santiago. Suriname - ook lid van de Unasur - was vertegenwoordigd door ambassadeur Marciano Armaketo.

Chili en Colombia hadden het initiatief geleid voor de nieuwe 'Prosur' politieke groep na kritiek dat een vorig regionaal blok, Unasur, verzuimde actie te ondernemen tegen het door crisis getroffen Venezuela. "Dit zal een forum zijn met een krachtige en duidelijke toewijding aan democratie, vrijheid en respect voor de mensenrechten", zei de Chileense president Sebastian Pinera na de ondertekeningsceremonie.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro was niet uitgenodigd voor de top vrijdag in Santiago. Sommige leiders hebben de organisatoren bekritiseerd omdat ze Maduro hebben weggelaten en in plaats daarvan de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido hebben uitgenodigd. Veel landen hebben Guaido erkend als staatshoofd nadat hij het interim-voorzitterschap in januari op zich nam. Guaido heeft geen vertegenwoordiger naar de top gestuurd.

De Boliviaanse president Evo Morales, een goede bondgenoot van Maduro, en de Uruguayaanse president Tabare Vazquez waren niet aanwezig.

Unasur werd in 2008 opgericht toen het linkse populisme dat werd gepropageerd door Maduro's voorganger Hugo Chavez het sterkst was in Zuid-Amerika. Maar de afgelopen jaren is het blok verlamd door verdeeldheid, omdat centrumrechtse regeringen steeds meer aan de macht zijn gekomen.