Cycloon Idai: Meer lichamen onder vloedwater
23 Mar, 19:19
foto
Cycloon Idai is een "ongekende natuurramp" die niemand had kunnen voorspellen. (Foto: Reuters)


De Verenigde Naties (VN) heeft gezegd dat het uiteindelijk aantal doden na cycloon Idai pas duidelijk zal zijn als het vloedwater is teruggetrokken. Idai raasde meer dan een week geleden door zuidelijk Afrika. Tot nog toe zijn minstens 417 mensen dood verklaard in Mozambique, zei de minister van Land en Milieu, celso Correia.

Het nieuwe cijfer brengt het totale aantal doden op ongeveer 700 mensen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Er wordt verwacht dat het verder zal stijgen.

Het Bureau van de Verenigde Naties voor Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) zei vandaag dat de rivieren Buzi en Zambezi het risico liepen opnieuw buiten hun oevers te treden. "We zullen moeten wachten tot de vloedwateren terugtrekken totdat we de volledige omvang van de dodentol voor de bevolking van Mozambique kennen", zei OCHA-coördinator Sebastian Rhodes Stampa.

Duizenden zijn gevangen door het water, en veel van de opvangcentra van de Mozambikaanse overheid zijn nog maar net begonnen met het ontvangen van voedsel - meer dan een week nadat de storm voor het eerst toesloeg. Ongeveer 1,7 miljoen mensen zouden zijn getroffen in zuidelijk Afrika. Er is geen elektriciteit of stromend water in gebieden waar huizen zijn weggevaagd en wegen zijn verwoest door de overstromingen.

In Beira in het centrum van Mozambique zijn gisteren -vrijdag- gevallen van cholera geregistreerd. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) waarschuwde voor het risico van andere uitbraken. Er is al een toename van malaria waargenomen.

Idai kwam op 14 maart aan land in de buurt van Beira, een stad met 500.000 inwoners, met windsnelheden van 177 km per uur. De hulpverlening komt langzaam op gang, maar de omstandigheden zouden extreem moeilijk zijn, met sommige gebieden die volledig ontoegankelijk zijn en er een schaarse is aan helikopters.

Hulporganisaties zeiden dat Mozambique de dupe was geworden van overstromingen uit rivieren die stroomafwaarts van buurlanden stroomden.
Bijna 90.000 Mozambikanen worden geacht te schuilen op tijdelijke locaties, terwijl duizenden anderen nog steeds vastzitten in overstromingen, meldt het persagentschap AFP.

"We leven in een ongekende natuurramp, een ramp die alleen maar overeenkomt met grote rampen", zei Correia. "Helaas kon niemand in de regio en in de wereld een ramp van deze omvang voorspellen."

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June