Breaking: Gadjradj eerste vrouwelijke deken van Suriname
23 Mar, 15:27
foto
Samantha Gadjradj is in een spannende strijd gekozen als de eerste vrouwelijke deken van Suriname.
(Foto's: René Gompers)


Samantha Gadjradj mag zich de nieuwe deken noemen van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). Het was een neck-aan-neck-race. Gadjradj kreeg 75 stemmen terwijl op Benito Pick 71 advocaten hebben gestemd. De telling is zojuist afgelopen in Theater Unique.

Vier leden die voorkomen op de lijst-Pick en twee van lijst-Gadjradj zijn gekozen voor de Raad van Bestuur. Van lijst-Pick zijn gekozen: Glenn van der San, Serena Essed, Murwin Dubois en Seema Doelam. Van de lijst-Gadjradj zijn erdoor: Merlin Gout en Chandra Algoe.

De opkomst was bijzonder hoog. Van de 207 op papier geregistreerde leden, hebben 146 hun stem uitgebracht. Nog nooit is er zo een hoge opkomst geweest bij een verkiezing van de Raad van Bestuur van de SOvA. De rechter heeft besloten dat alle advocaten hun stem mogen uitbrengen, ook al hebben ze een contributieachterstand.

In enkele dagen tijd zijn er drie kort gedingen ingediend die te maken hadden met de verkiezing. Via de rechter is gedaan gekregen dat Harish Monorath zich niet verkiesbaar kon stellen voor een derde termijn. Dit gebeurde nadat de kandidaten waren goedgekeurd door de verkiezingscommissie onder leiding van John Moerahoe.