Nieuwe leiding van het Nationaal Leger aangetreden
22 Mar, 11:07
foto
Het vaandel van het Nationaal Leger wordt gebracht naar president tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten, Desi Bouterse. Naast hem de kersverse legerleider, kolonel Robert Kartodikromo. (Foto's: Raoul Lith)


President Desi Bouterse, opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft vanmorgen de nieuwe bevelhebber van het Nationaal Leger geïnstalleerd in de Memre Buku kazerne. Kolonel Robert Kartodikromo heeft het vaandel overgedragen gekregen, waarmee hij formeel de leiding heeft van het leger. Hij is de achtste bevelhebber van het Nationaal Leger dat in november 1975 is ingesteld.

De complete staf van het Nationaal Leger is vernieuwd. Tijdens de plechtige ceremonie werden zij geïnstalleerd en hebben vlaggen van de krijgsmachtsonderdelen geaccepteerd. Majoor Tonny Haps is de nieuwe commandant van Landmacht. Luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen heeft de leiding van de Marine, luitenant-kolonel Marven van Huisduinen is commandant Luchtmacht. Luitenant-kolonel Floyd Mettendaf heeft het commando over het Korps Militaire Politie. De nieuwe chef-staf is luitenant-kolonel Cherryl Chan Jon Chu.

In zijn korte toespraak zei de kersverse legerleider Kartodikromo dat na bijkans drie jaar weer een bevelhebber is geïnstalleerd. Toch heeft het Nationaal Leger gefunctioneerd ondanks de precaire situatie en de gebrekkige middelen. Hij beloofde de defensieorganisatie naar een hoger niveau te zullen tillen. Hij blijft werken in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag.

Defensie minister Ronni Benschop (brigade generaal) benadrukte dat de ontwikkelingsprojecten te blijven continueren. Deze zelfvoorzieningsprojecten besparen de Staat US$ 6 miljoen per jaar. Verwacht wordt van de nieuwe legerleiding dat de discipline in het leger verder zal worden opgevoerd. De nieuwe leiding moet weer frisse wind inblazen in het Nationaal Leger.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June