Brazilië: Voormalige president Michel Temer gearresteerd
22 Mar, 09:29
foto
Michel Temer wordt geconfronteerd met diverse aanklachten van corruptie. Hij ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan. (Foto: AFP)


De voormalige Braziliaanse president, Michel Temer, is in São Paulo aangehouden als onderdeel van een grootschalig onderzoek naar corruptie. Temer, een 78-jarige advocaat die van 2016 tot 2018 in functie was, wordt in verschillende gevallen onderzocht.

Hij heeft consequent elke misstand ontkend. Zijn arrestatie werd beschouwd als dreigend nadat hij zijn wettelijke bescherming verloor toen hij president af was. Veel politici en bedrijfsleiders zijn veroordeeld of beschuldigd als onderdeel van de zogenaamde Operatie Car Wash.

Temer is donderdagochtend in zijn woonplaats in São Paulo gearresteerd en zal naar Rio de Janeiro worden gevlogen. Lokale media zeggen dat de politie Temer sinds woensdag probeerde te traceren. Zijn voormalige minister voor Mijnbouw en Energie, Moreira Franco, werd ook gearresteerd.

Temer, van de centrumrechtse MDB-partij, nam het Braziliaanse presidentschap in augustus 2016 over na de afzetting van de linkse Dilma Rousseff. In het afzettingsproces van Rousseff had Temer een sleutelrol.

Tijdens zijn ambt werd Temer getroffen door corruptie-aanklachten die zijn bondgenoten in het Congres steeds blokkeerden. In januari werd de impopulaire voormalige hoogleraar vervangen door president Jair Bolsonaro.

Operatie Car Wash
"De grootste buitenlandse omkopingszaak in de geschiedenis", zoals deze door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd gesynchroniseerd, begon in maart 2014. Het begon als een onderzoek door de federale politie naar het witwassen van geld bij een wisselkantoor bij een tankstation in Brasilia.

Het onderzoek verbreedde en onderzocht beschuldigingen dat leidinggevenden bij het staatsoliebedrijf Petrobras steekpenningen van bouwbedrijven hadden aanvaard in ruil voor het toekennen van contracten tegen hoge prijzen.

Het corruptieschandaal omvat miljoenen dollars smeergeld en meer dan 80 politici en leden van de zakelijke elite. Het veroorzaakte enorme straatprotesten in het hele land.

De hoogste beklaagde van Operatie Car Wash is de voormalige linkse president Luiz Inácio Lula da Silva, die nu twaalf jaar in de gevangenis zit wegens corruptie.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June