Commewijne opnieuw 'Makhan Chor' kampioen
22 Mar, 00:00
foto
Feestvierders hebben zich flink uitgeleefd met verschillende soorten poeder in de Palmentuin. Iedereen was onder een flinke laag poeder. (Foto's: Rene Gompers)


Commewijne claimt wederom het Makhan Chor kampioenschap. De groep heet 'Commewijne', en neemt de traditie over van The Brothers, die drie keer op rij de Makhan Chor kampioen zijn geweest. Dit jaar hing de pot, waar de groepen een menselijke toren voor moeten vormen om erbij te komen, 10 meters hoog. Het was een moeilijke strijd, vol valpartijen. Een lid van het kampioensteam is geblesseerd geraakt.

Het was een moeilijke finale. De pot, gevuld met een rode vloeistof, heeft zich niet zo snel laten grijpen dit jaar. Het Nationaal Leger, Chung Fa Foei Kong, Maho uit Saramacca en BOLO uit Leidingen hebben hun uiterste best gedaan. De menselijke torens vielen letterlijk uit elkaar. Enkele teams moesten zich meermalen herstellen voordat ze bij de pot konden komen. En als ze de pot bereikt hadden, was het veel te laat. Commewijne heeft in 24 seconden de pot bereikt en omgekieperd. Enkele momenten later, brak de combinatie en is Sahil Satram tegen een palmboom aangekomen. Het overwinningsgejuich was van korte duur toen het team en het publiek merkten dat een speler was blijven liggen.

Teamgenoten en een ‘first responder’ hebben Sahil naar de Spoed Eisende Hulp gereden. De ambulance arriveerde enkele minuten nadat zij vertrokken waren. Teamleiders Marciano Tsang en Fernando Ghoerahoe gaan na hun interviews ook naar het ziekenhuis, delen ze mee. Het team is blij, de Sitari Malhoe beker blijft in Commewijne. De jongens zijn trots want “de beste Makhan Chor spelers zijn in Cawna". Ze maken zich ook zorgen om hun teamgenoot, die na de val door een medespeler is opgetild en gedragen van de wedstrijdplek. Een ‘broeder’ heeft Sahil eerst een ‘neck brace’ omgedaan.

Het Phagwafeest in de Palmentuin donderdagavond is echter niet gedempt. Met de aankondiging van de volgende artiest gaat het feest in de volgende versnelling. Het is nu ook drukker op de verschillende plekken in Paramaribo. Het feest van Lustig op de Boulevard is aardig op dreef. De eerste Phagwathon Color Parade is achter de rug. Op het Onafhankelijkheidsplein bij de ‘Taj Mahal’ van Hardcore entertainment is het superdruk. Een dj houdt de menigte, die voor een groot deel uit jeugdigen bestaat, bezig met een mix van de laatste hits. Het spel van gekleurde lichten op het machtige grote decor, dat de Taj Mahal voorstelt, geeft een extra dimensie aan het geheel.

René Gompers