Feestvierders in Palmentuin genieten van elkaar bepoederen
21 Mar, 15:57
foto
In de Palmentuin heerst er al een gezellige drukte. Mensen stromen naar binnen. Om vijf uur vanmiddag beginnen hier de 'makhan chor' wedstrijden. (Foto's: René Gompers)


Het is 'gesjellig' in de Palmentuin. Dansende mensen, lachende gezichten, en uiteraard gepoeder. Gekleurd, en liefst in alle kleuren van de regenboog, schijnt een eis te zijn om mee te doen aan het Phagwafeest in de Palmentuin. De bezoekers voldoen graag aan de voorwaarde en helpen anderen met alle liefde om kleurrijk te zijn. De media zijn niet uitgezonderd (vooral de reporter van Starnieuws), en krijgen de volle laag.

Op verschillende plekken in Paramaribo centrum wordt het kleurenfeest gevierd. Op dit uur het meest in de Palmentuin. Bij Hardcore Entertainment op het Onafhankelijkheidsplein wordt er op dit moment gefeest met honderden weeskinderen. Bij Lustig op de Boulevard zijn er nog geen feestactiviteiten te bekennen. Voor 3 uur 's middags was bij Lustig een optocht aangekondigd, de eerste Phagwathon. De shows met internationale artiesten, op beide plekken, beginnen pas na zonsondergang.

Het 'feestjeh' is nu in de Palmentuin. Het wordt langzaam drukker. Mensen komen bij de bosjes binnen. Soms hele gezinnen. Men leeft zich uit met het poederen en smeren. Opvallend is het hoge aantal toeristen. Ook zij genieten mee, doen mee, met het inkleuren van de menselijke canvassen.

Volgens programma beginnen rond vijf uur de Makhan Chor wedstrijden. Dan zal een aantal groepen menselijke torens vormen om een pot met boter die enkele meters hoog hangt, zo snel mogelijk proberen om te kieperen. The Brothers uit Commewijne is al drie jaar op rij de Makhan Chor kampioen.

René Gompers

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June