Bestuur wil onderzoek naar subsidiebesteding boothouders
22 Mar, 05:16
foto


Het bestuur van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), onder leiding van Seshma Bissesar wil een onderzoek naar besteding van subsidiemiddelen. Aan minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie is dringend gevraagd te onderzoeken hoe het geld, verstrekt aan de boothouders in Commewijne, over de trajecten Meerzorg-Paramaribo, Nieuw Amsterdam-Paramaribo, Marienburg- Johanna Margrita, Alkmaar-Kroonenburg en Domburg-Laarwijk, besteed is.

Op 10 december vorig jaar is er een nieuw bestuur samengesteld. Hierbij zijn meteen ook alle administratieve en secretariële documenten overgenomen. Naar aanleiding van een schrijven van het ministerie aan de belangenorganisatie, waarin er staat dat er afwijkingen zijn geconstateerd in de besteding en de berekening van de subsidiemiddelen, heeft het nieuwe bestuur een intern onderzoek verricht.

Uit documenten van de administratie blijkt dat subsidiemiddelen inderdaad niet op de juiste manier zijn verdeeld aan de boothouders, die werken op de verschillende trajecten. Daarnaast is er sprake van overfacturering. Het aantal liters dat per dag wordt gedeclareerd bij het ministerie, komt niet overeen met het aantal liters waarmee er inderdaad is gevaren.

De boothouders vermelden ook niet dat zij tussendoor tours varen voor toeristen. Daarnaast moeten toeristen exorbitante bedragen betalen voor een normale oversteek van Veerplein naar Platte Brug. Deze route kost normaal SRD 1,75 per passagier, maar de boothouders declareren bedragen van SRD 50 tot SRD 75 aan individuele toeristen en stagiaires voor dezelfde oversteek. Ook worden vergunningen overgedragen voor prijzen die variëren tussen 5000 en 10.000 euro, terwijl een vergunning gratis te verkrijgen is via het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het bestuur schrijft de minister dat er tal van onregelmatigheden geconstateerd is binnen deze organisatie die een karakter draagt van staatsoplichting. Er is reeds een klacht ingediend bij de politie en een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie om dit onderzoek te plegen. "Gezien transparantie hoog in ons vaandel staat, vragen wij u om mee te werken aan dit onderzoek," schrijft het bestuur aan de minister.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June