Rehabilitatie Pompgemaal Wageningen op schema
21 Mar, 20:41
foto
Een presentatie rond de rehabilitatie van het Pompgemaal Wageningen. (Foto: LVV/NII)


De rehabilitatie van Pompgemaal Wageningen vordert gestadig. Binnenkort wordt de eerste van de drie pompen ontmanteld en geplaatst. Het streven is om het project voor eind 2019 geheel op te leveren. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een overeenkomst gesloten met Kirloskar Brothers LCC uit India, voor de levering en installatie van de nieuwe pompen en de daarbij behorende onderdelen.

Het project is in februari formeel gestart. De pompen zullen een voor een worden vervangen. De pomp die als eerst geplaatst wordt, heeft een capaciteit van 28.000 kubieke meter water per uur. De financiering van dit project, dat een waarde van ruim 9 miljoen Amerikaanse dollars heeft, wordt door Exim Bank uit India gedaan, terwijl de Staat Suriname het resterend deel van 2.5 miljoen Amerikaanse dollars op zich neemt, voor aanleg en reparatie van de installatie in het gemaal.

De overeenkomt is in september 2016 getekend en gedurende de periode 2016 en 2018 zijn geregeld bezoeken door Kirloskar aan Suriname afgelegd. De drie pompen van het Pompgemaal Wageningen zijn ouder dan 60 jaar en kosten jaarlijks heel veel aan revisie en onderhoud. Door het sterk verouderde pompgemaal wordt jaarlijks in twee seizoenen, ongeveer 12.500 ha rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district, van irrigatiewater voorzien.

Met het herstel van dit pompgemaal wordt verwacht een groter gebied optimaal te kunnen voorzien van irrigatiewater, zegt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut. Specialisten van Kirloskar Brothers LCC werken samen met medewerkers van de afdeling Regio-West van het onderdirectoraat Landbouw van LVV aan de rehabilitatie van het pompgemaal. Samen met de lokale aannemer Risugragar N.V. en consultantsbureau Cite worden de laatste technische zaken uitgevoerd.

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June