Reactie op 'Falend financieel beleid: Financiële paria Staat'
21 Mar 2019, 22:43
foto


Bij het lezen van de eerste alinea van de op 19 maart 2019 op uw nieuwssite gepubliceerd artikel: ‘Falend financieel beleid: Financial paria State’, zou u kunnen denken dat er uit een rapport wordt geciteerd. Niets is minder waar. Ik heb op de link naar de vierde evaluatie ronde van de FATF-lijst onder het artikel geklikt en Suriname opgezocht. Gebleken is dat de laatste Public Statement van Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) van 16 november 2016 dateert, waarin aangegeven is en ik citeer: ‘CFATF acknowledged the significant progress made by Suriname in improving its AML/CFT regime’.
Deze zin logenstraft wat de schrijver ons wil doen geloven, als zou Suriname geblacklist zijn. Laat het duidelijk zijn dat Suriname NOOIT is geblacklist. Zelfs Baidjnath Panday, Suriname’s vertegenwoordiger bij CFATF, stelde dat Suriname sinds de 3e evaluatieronde (2017) buiten dreiging van blacklisting is gevallen. Dit kwam doordat DNA wetgeving heeft aangenomen (o.a. Wet Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) en de regering haar financiële huishouden aantoonbaar steeds meer onder controle heeft. Er zijn uiteraard nog uitdagingen en derhalve heeft de CFATF aanbevelingen aan Suriname gedaan. Er wordt gezamenlijk gewerkt worden om die uitdagingen weg te werken en het risico op blacklisting voorgoed te voorkomen. We hebben tot de volgende evaluatieronde in 2020 om dit waar te maken.

Ook als u de tweede en derde alinea van het bericht leest, wordt de indruk gewekt dat dit deel uit het CFATF rapport komt. Dat is alweer een grote misleiding. Ik zou heel graag willen weten waar de schrijver die stukken vandaan haalt.

Wanneer het gaat om leugens verspreiden en het volk misleiden, zou er een grens moeten zijn, zeker als het gaat om financiële informatie. Echter lijkt deze schrijver geen grenzen te kennen. De zin ’Het einde is niet in zicht als de De Nationale Assemblee de begrotingsvoorstellen van 2019 niet verwerpt’ is een regelrechte aanval op het verstand van de gemiddelde burger en is bedoeld om onrust te stoken. De begrotingen voor 2019 zijn ingediend en worden bestudeerd door het parlement. Wanneer er correcties moeten worden aangebracht om de weerbaarheid en gezondheid van onze economie te garanderen, dan zal de coalitie daar niet voor schromen. Zoals we ook bij voorgaande begrotingen hebben laten zien.

Verder wil ik de schrijver van dit artikel uitnodigen om, na beter onderzoek, ook een keer in te gaan op het IMF rapport, waarin aangegeven wordt dat de economische groei van Suriname in 2017 1,8% was en in 2018 ongeveer 2% was en dat voor 2019 ongeveer 3% is geprojecteerd. Ondanks de doemscenario’s die worden geschetst, groeit de economie. Of wellicht kan de schrijver een verklaring geven van het prudent beleid dat zorgde voor de inflatiedaling tot ongeveer 6% in 2018. Over de veilige monetaire reserves van US$ 570 miljoen wil ik niet eens iets zeggen.

Ik doe een beroep op de schrijver om in de toekomst correct te zijn en zaken te produceren met een kwalitatieve inhoud, vrij van misleidingen. Tot slot wens ik aan te geven dat een ding wel duidelijk is: Suriname is geen financial paria en zal onder deze regering geen financial paria worden!

Rajiv Ramsahai,
Lid van de Nationale Assemblee voor de Nationale Democratische Partij
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April