Brazilië: Schutters schieten op konvooi met uranium
20 Mar, 12:17
foto
Het geweld in Agra dos Reis, waar de kerncentrale staat, is in de afgelopen tijd toegenomen. (Getty Images)


Schutters hebben een konvooi van vrachtwagens met uraniumbrandstof aangevallen bestemd voor een kerncentrale in de buurt van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het konvooi werd aangevallen toen het langs een gemeenschap reed waar drugshandelaren het voor het zeggen hebben in Angra dos Reis, een toeristische stad, zo'n 145 km verwijderd van Rio.


De politie die het konvooi begeleidde reageerde en er volgde een vuurgevecht. Niemand raakte gewond of werd aangehouden. Twintig minuten na de aanval bereikte het konvooi veilig het Angra 2-complex.

De aanval op de snelweg Rio-Santos is de laatste in een reeks gewelddadige incidenten in een gebied dat populair is bij bezoekers. In 2017 werd een Britse vrouw neergeschoten nadat de auto van haar familie per ongeluk een gemeenschap was ingereden waar bendes de controle over hebben.

Het konvooi vervoerde uraniumbrandstof die was gefabriceerd in Resende, in de deelstaat Rio de Janeiro. De lading was bestemd voor Angra 2, één van de twee kerncentrales in Angra dos Reis, die in 2001 in werking werd gesteld.

De Braziliaanse federale snelwegpolitie zei in een verklaring dat het doelwit van de gewapende mannen, de politieagenten waren die deel uitmaakten van het konvooi toen het de Frade-gemeenschap dinsdag passeerde omstreeks 12:00 lokale tijd.

"Helaas zijn aanvallen van criminelen frequent geworden in dat gebied ... Zo'n prachtige regio, met een grote vraag naar toeristen, is een gevaarlijke plaats geworden", zei woordvoerder José Hélio Macedo, in de krant O Globo.

Het uranium werd vervoerd in gepantserde containers in een "natuurlijke staat" en zou geen enkel risico hebben opgeleverd, omdat het dezelfde hoeveelheid radioactiviteit had als toen het in de natuur werd gevonden, zei het nucleaire agentschap van Eletronuclear in Brazilië. Het bureau zei echter dat het konvooi "niet rechtstreeks door bandieten was aangevallen" - het passeerde in het gebied op het moment dat er een vuurgevecht plaatsvond.

Sommige bandieten die bang werden door de zware aanwezigheid van de politie, schoten vervolgens op een politievoertuig in het konvooi, staat verder in een verklaring.

Het geweld in Angra dos Reis is de afgelopen jaren toegenomen en zwaar bewapende criminelen zijn nu aanwezig in gemeenschappen die eens vreedzaam waren. Volgens berichten is het vuurgevecht in Frade het resultaat van gevechten tussen rivaliserende bendes.

Burgemeester Fernando Jordão van Angra dos Reis drong er bij de regering van de staat op aan om de veiligheid in de regio te verbeteren. "We hebben hier kerncentrales, het is een gevoelig gebied."