CBvS garandeert import medicamenten en basisgoederen
20 Mar, 01:31
foto
Governor Robert van Trikt tijdens de persconferentie. Hij wordt geflankeerd door de directieleden William Orie, Monetaire en Economische Zaken (links) en Michael Soekhnandan, Bankbedrijf en Bancaire Zaken. Uiterst links algemeen secretaris Faranaaz Alibaks-Housil. (Foto: Raoul Lith)


Vreemde valuta voor import van medicamenten en basisgoederen behorende tot eerste levensbehoeften zal door de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, beschikbaar worden gesteld. Dit ziet hij als zijn plicht. Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname heeft aangegeven dat de behoefte is tussen de US$ 200.000 tot 300.000. Van Trikt benadrukt dat het hier gaat om noodzakelijke importen. Hij praat niet over interventie.

Van Trikt brengt in herinnering dat indertijd de toenmalige governor André Telting ook valuta beschikbaar heeft gesteld voor importeurs van eerste levensbehoeften en voor medicamenten. Hij deelde op een persconferentie dinsdag mee dat een aantal maatregelen getroffen wordt om de wisselkoers te stabiliseren. Hij benadrukte dat de SRD een sterke munt is met een dekking van 70%. De eerste maatregelen zijn samen met de banken getroffen om de kosten van transacties bij opname en stortingen van SRD's af te schaffen. Ook zal bij stortingen van US$ 5000 en 5000 euro geen onderliggende stukken worden geëist om de herkomst aan te tonen.

De Surinaamse economie is volgens Van Trikt de laatste tijd aan het verbeteren. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor de komende drie jaren een groei voorspeld tussen de 2.1 en 2.5%. De gemiddelde inflatie voor dit jaar zal volgens verwachting rond de 6.5% zijn. De importdekking (internationale reserves) is tussen de 6 en 7 maanden bij stabiele koersen. Om verschillende redenen is er een druk ontstaan om de US-dollar. De governor deelt mee dat er intensief overleg is met de banken en cambio's. Op basis hiervan zullen diverse maatregelen stapsgewijs worden uitgevoerd.