Cycloon Idai zet enorm gebied Mozambique onder water
19 Mar, 17:33
foto
De belangrijkste stad in de provincie Sofala, Beira, is zwaar getroffen.
(Getty Images)


Een luchtfoto van de door cycloon Idai getroffen provincie van Mozambique toont dat een stuk land van 50 km onder water staat, zegt liefdadigheidsorganisatie Save The Children. De overstroming werd veroorzaakt nadat de Buzi-rivier over zijn oevers was getreden.

President Filipe Nyusi zei dat cycloon Idai op zijn minst 1.000 mensen gedood zou kunnen hebben. Idai kwam donderdag aan land in de buurt van de havenstad Beira met windsnelheden tot 177 km per uur. Het naburige Zimbabwe en Malawi hebben ook de kracht van de cycloon gevoeld.

De regering van Mozambique zegt dat 600.000 mensen zijn getroffen en dat 100.000 mensen dringend moeten worden gered in de buurt van Beira. De stad Buzi, waar naar schatting meer dan 2.500 kinderen wonen, kan binnen 24 uur onder water zijn, waarschuwde Save The Children.

De regering in Zimbabwe heeft gezegd dat de cycloon dat 98 levens heeft geëist, terwijl meer dan 200 mensen nog worden vermist. President Emmerson Mnangagwa zei dat de regering reddingsmissies uitvoert en voedselhulp levert.

De Verenigde Naties (VN) zegt dat de storm mogelijk de ergste klimaatgerelateerde ramp ooit is die het zuidelijk halfrond heeft getroffen. Vloedgolven tot zes meer hoog hebben "verschrikkelijke schade" aangebracht over een groot deel van het land, zegt WWF- regionale hoofd, Lola Castro. Minstens 1,7 miljoen mensen waren in het directe pad van de cycloon in Mozambique en 920.000 zijn erdoor getroffen in Malawi, zegt de VN.