Cycloon Idai richt gruwelijke schade aan in Mozambique
18 Mar, 13:32
foto
Cycloon Idai heeft enorme verwoestingen aangericht in zuidoost-Afrika, waarbij Mozambique het zwaarst getroffen is. (Foto: IFRC)


Cycloon Idai heeft een "enorme en gruwelijke" impact gehad op de havenstad Beira in Mozambique, zegt het Rode Kruis. Ida kwam donderdag aan land met windsnelheden tot 177 km per uur, maar hulpploegen bereikten Beira pas op zondag.

Mensen zijn gered uit bomen. Huizen zijn verwoest en daken van betonnen opgetrokken gebouwen zijn afgerukt. Het hoofd van het beoordelingsteam van het Rode Kruis, Jamie LeSeur, vertelde de BBC dat de cycloon meer dan 150 mensen in zuidelijk Afrika heeft gedood.

Meer dan 60 mensen zijn gestorven in het oosten van Zimbabwe, onder wie twee kostschoolleerlingen die omkwamen nadat hun slaapzaal was geraakt door stenen die van een berg naar beneden vielen.

Het dodental in Beira, met een bevolking van 500.000, is nog onduidelijk, zei LeSeur. Maar de lokale bevolking heeft een "ongelooflijke inspanning" gedaan om wegen in de stad te heropenen, vertelde hij het Newsday-programma van de BBC.

Weerexperts waarschuwen dat een "duizelingwekkende" hoeveelheid regen nog in delen van zuidoost-Afrika zal vallen. Dat komt bovenop het gebied dat al verwoest is door een immense cycloon die meer dan 150 mensen in verschillende landen heeft gedood.

Cycloon Idai heeft volgens ambtenaren meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) zei in een verklaring op zaterdag dat minstens 126 mensen waren gestorven in Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika na een week van zware regenval en overstromingen. In Zimbabwe heeft het ministerie van Voorlichting van het land het dodental door overstromingen op 31 gezet. Honderden mensen bleven zondag nog vermist, terwijl tienduizenden zijn afgesloten door verwoeste en geblokkeerde van wegen en uitgevallen communicatielijnen.

De havenstad van Mozambique, Beira, is het zwaarst getroffen. Vele huizen zijn verwoest en de luchthaven is gesloten. De enorme hoeveelheid regen verhinderd de hulpacties. Sinds de cycloon de kust van Mozambique heeft getroffen, is er hevige regenval en sterke winden. De rivieren zijn buiten hun oevers getreden en de stroomlijnen zijn kapot getrokken.

In deze periode van het jaar zijn cyclonen in de Indische Oceaan normaal, maar sommige komen aan land en Idai is zeer verwoestend geweest. Toen Idai aan land ging in Mozambique bracht het golven van negen meters hoog met zich mee. Ofschoon de windsnelheden nu zijn afgenomen, zullen de stormregens volgens voorspellingen aanhouden tot volgend week.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June