Indonesië: Minstens 58 doden door overstromingen
17 Mar, 14:40
foto


Minstens 58 mensen zijn omgekomen bij plotselinge overstromingen in de oostelijke Indonesische provincie Papoea. Reddingswerkers worstelen om afgelegen delen van de provincie te bereiken. Er wordt gevreesd dat het aantal doden kan stijgen.


Wegen zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. Door overstromingen zijn twee bruggen en meer dan 100 huizen beschadigd. Meer dan 4.000 mensen zijn uit hun huizen gedwongen en sommigen schuilen in overheidsgebouwen.

Omwonenden zeiden dat de stortregens op zaterdagavond begonnen en in de nacht voortgingen, waardoor modderstromen en plotselinge overstromingen ontstonden.

"Ons huis werd overspoeld met dikke modder ... we grepen onmiddellijk onze waardevolle spullen en renden naar het huis van een buurman [twee verdiepingen] om toevlucht te zoeken," zei de moeder van twee Lili Puji Hastuti, geciteerd door persbureau AFP. "Het is moeilijk om uit het gebied te komen omdat veel wegen geblokkeerd zijn ... Ik ben bezorgd, verdrietig en bang tegelijk."

Het zoeken naar slachtoffers gaat verder in de stad Sentani, één van de zwaarst getroffen gebieden. Eenenvijftig mensen werden gedood in de stad, zei de woordvoerder van het nationale rampenbureau Sutopo Purwo Nugroho, geciteerd door persbureau Reuters.

De andere zeven bevestigde sterfgevallen waren in de nabijgelegen provinciale hoofdstad Jayapura, voegde Nugroho eraan toe. Een baby van vijf maanden oud werd in de stad gered nadat het urenlang had vastgezeten onder het puin, zei het leger.

Ondertussen werd een propellervliegtuig gedeeltelijk verpletterd op de landingsbaan van de luchthaven van Jayapura. Overstromingen komen veel voor in Indonesië, vooral tijdens het regenseizoen van oktober tot april.

In januari hebben overstromingen minstens 70 mensen op het eiland Sulawesi gedood. Op West-Java moesten honderden in maart hun huizen ontvluchten door zware regen.

Functionarissen van noodhulpdiensten zeggen dat ze de afgelopen maanden de autoriteiten van Papoa hebben gewaarschuwd voor overstromingsrisico's als gevolg van ontbossing van de bergen rondom Jayapura. De provincie Papoea grenst in het oosten aan de onafhankelijke staat Papoea-Nieuw-Guinea.

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June