Sno daagt Hoefdraad uit over manipulatie BBP-cijfer
16 Mar, 16:11
foto
Iwan Sno, algemeen directeur van het ABS.


Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), daagt minister Gillmore Hoefdraad uit voor een openbaar debat. De minister heeft in De Nationale Assemblee gezegd dat het cijfer van het Bruto Binnenlands Product (BBP) 2010 gemanipuleerd zou zijn.

Sno zegt in een open brief, die als advertentie is verschenen in de krant, dat de uitspraken gedaan door Hoefdraad op 21 februari grievend zijn. Hij heeft dit op 26 februari schriftelijk aangegeven aan de minister. Aan Hoefdraad is gevraagd om de uitspraken schriftelijk te corrigeren. Dit is echter niet gedaan.

"Hoe aardig wij een regering of een minister ook mogen/mochten vinden, het ABS onder onze leiding zal/zou nooit cijfers manipuleren ten voordele van de regering/minister. Wellicht ten overvloede, ook het volgende is waar: hoe walgelijk wij een regering of een minister ook mogen/mochten vinden, het ABS onder onze leiding zal/zou nooit cijfers manipuleren ten nadele van die regering/minister," stelt Sno, die ruim dertig jaar verbonden is aan het ABS.

Sno vraagt de minister om zijn stelling over het BBP-cijfer van 2010 in het openbaar te onderbouwen/verdedigen. Hij daagt de minister uit voor een openbaar debat in de periode 18 tot en met 29 maart. De minister mag de tijd, plaats uitkiezen die toegankelijk is voor het publiek. Politieke centra voor het 'één op één debat sluit Sno wel uit. Indien de minister niet in het openbaar hierover wil discussiëren, is Sno slechts bereid over deze kwestie technisch te praten in het bijzijn van de Commissie voor de Statistiek.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May