Brazilië: Duizenden wonen rouwdienst slachtoffers bij
16 Mar 2019, 10:22
foto
Duizenden mensen hebben de wake voor de slachtoffers van een schoolbeschieting in Brazilië bijgewoond. De rouwdienst is in een sportstadions gehouden. (Foto: AFP)


Duizenden mensen hebben een wake bijgewoond voor slachtoffers van een schietpartij bij de Braziliaanse stad São Paulo. Twee oud-leerlingen van 17 en 25 jaar hebben woensdag acht mensen vermoord. De aanval was meer dan een jaar geleden gepland.

Familieleden en vrienden huilden over de open kisten van vier tienerjongens voor hun begrafenis. De jonge schutters hebben in totaal vijf leerlingen, een schoolbeheerder en een leraar gedood, voordat ze zelfmoord pleegden. Eerder hadden ze de oom van de 17-jarige dader doodgeschoten. Een ambtenaar zei dat de jongste schutter "nooit problemen had gehad" op school, maar zijn moeder zei dat hij werd gepest.

De 17-jarige Guilherme Taucci Monteiro en de 25-jarige Luiz Henrique de Castro arriveerden om 09:30 uur lokale tijd op de Raul Brasil school in Suzano. Ze kwamen in een witte auto die ze hadden gestolen uit het autoverhuurbedrijf Monteiro's oom.

Een opname van een CCTV-camera in een nabijgelegen huis toont de passagier, Monteiro, die uit de auto stapt en een rugzak op zijn rug legt voordat hij rustig doorloopt naar de schoolpoorten.

Castro volgt hem 30 seconden later in een veel sneller tempo, ook met een rugzak op zijn rug. Ook hij was niet gemaskeerd.

Omdat het pauze was, waren er veel leerlingen op het schoolplein. De school heeft ongeveer 1.000 leerlingen tussen 11 en 16 jaar. Twintig seconden nadat Castro door de schoolpoorten was gerend, waren in paniek vluchtende kinderen te zien.

CCTV-opnames opgenomen in de hal van de school tonen Monteiro met een baseballpet die rustig het gebouw inloopt. Hij keert kort zijn rug toe naar een groep leerlingen die aan het frezen zijn voordat hij een pistool uit zijn broek trekt. Het beeldmateriaal laat hem zien hoe hij het pistool op de gezichten van de leerlingen richt.

Onderzoekers denken dat de eerste persoon die binnen de school werd gedood, Marilena Ferreria Umezu was, de onderwijscoördinator van de school. Ze denken dat de schutters vervolgens naar het schoolplein zijn gegaan en daarna naar het talencentrum van de school, waar enkele leerlingen en leraren zich in een klaslokaal hadden opgesloten na het horen van geweerschoten.

Beeldmateriaal opgenomen in de gangen van de school toont een aantal slachtoffers liggend in plassen bloed op de vloer. De politie kwam acht minuten na het begin van de schietpartij ter plaatse. Tegen de tijd dat ze aankwamen, waren de twee schutters dood.

Monteiro schoot Castro van dichtbij dood voordat hij het pistool op zichzelf richtte in een schijnbaar zelfmoordverdrag, toen te horen was dat de politieagenten eraan kwamen.

Beide schutters waren pupillen geweest van de Raul Brasil school. Monteiro verliet de school vorig jaar, maar het is onduidelijk of hij afgeschreven werd of zelf de school verliet. De twee waren vanaf hun kinderjaren vrienden en brachten veel tijd door met het spelen van videogames. Ze waren vaak te zien in een lokale gaminghal.

Ofschoon wapengeweld wijdverspreid is in Brazilië, geldt dat niet voor schoolbeschietingen. Het incident in een middenklasse woonwijk heeft de natie geschokt. De politiecommissaris in São Paolo, Marcelo Salles, zei dat hij "zoiets nooit had gezien". President Jair Bolsonaro beschreef de aanval als "monsterlijk en lafhartig."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April