Ahmadiyya Suriname wil met tv-zender bruggen slaan
15 Mar, 06:01
foto


Het slaan van bruggen tussen de verschillende gemeenschappen in Suriname en de kijkers voorzien van nuttige, educatieve, religieuze en culturele programma’s. Dat zijn voor de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname twee belangrijke redenen om ook in Suriname te beginnen met de Muslim Television Ahmadiyya International (MTA International). Dit zegt Samseerali Sheikh Alibaks, voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname.

Via de Stichting Al-Balaagh, een commerciële arm van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname, is een samenwerking aangegaan met Rapar Broadcasting Network (RBN) en zal 24 uur per dag worden uitgezonden op kanaal 5.3. De officiële lancering vindt later op de dag plaats.

Waar gezicht Islam en andere wereldreligies
Volgens Sheikh Alibaks is het hoofddoel van MTA International om middels diverse programma’s het ware gezicht van de Islam en andere wereldreligies aan de wereld te tonen. Het is het gezicht van vrede, harmonie en broederschap, en niet het vaak verkeerde en verwrongen beeld van religie, in het bijzonder dat van de Islam, dat momenteel ten onrechte wordt gepresenteerd door sommige fracties van de samenleving. Daarnaast zullen algemene programma's en documentaires, maar ook kookprogramma's en producties over en van de verschillende continenten van de wereld, worden vertoond. De programmering komt tegemoet aan de wensen en behoeften van kijkers van alle denominaties, geloofsovertuigingen en culturele en etnische achtergronden.

Ook lokale producties te verwachten
MTA International is een niet-winstgevende en niet-commerciële entiteit, die op 31 januari 1992 vanuit London met uitzendingen begon en zich intussen heeft ontwikkeld tot een internationale zender. Op 5 juli 1996 begon de uitzending van MTA naar alle hoeken van de aarde. De programma’s worden via 12 satellieten uitgezonden door partnerschappen met verschillende tv-netwerken en terrestrische systemen. Sheikh Alibaks zegt dat in eerste instantie de uitzending in Suriname grotendeels vanuit MTA London zal worden verzorgd. De programma’s zijn veelal Engelstalig. In een later stadium zullen ook hier eigen producties worden gemaakt, onder meer over lokale problematieken en mogelijke alternatieven, ten voordele van de Surinaamse samenleving.

Continu proces van uitbreiding
Het idee voor de televisiezender MTA International komt oorspronkelijk van het spirituele hoofd van de Ahmadiyya Moslim Jamaat, de Khalifatul Masih V, Hazrat Mirza Ghulam Ahmad. Hij wilde op deze manier de boodschap van vrede en liefde voor de mensheid verspreiden. De zender wordt beschouwd als een van de grootste ‘direct-in-huis-uitzenddiensten’ ter wereld in haar specifieke genre. Via MTA 3 Al-Arabia worden de programma’s volledig in het Arabisch verzorgd, terwijl MTA Afrika 1 en MTA Afrika 2 speciaal bestemd zijn voor het werelddeel Afrika.

Sheikh Alibaks zegt dat de MTA-groep in een continu proces van uitbreiding is en er worden steeds nieuwe gebieden toegevoegd aan het netwerk. “De Ahmadiyya is al jaren actief in ons land. Het is daarom gepast om ook in Suriname te beginnen met de MTA-uitzendingen”, stelt de voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May