Brazilië: Schutters waren voormalige leerlingen
14 Mar, 14:40
foto
Schietincidenten van deze aard zijn ongewoon in Brazilië. (Foto: Reuters)


De twee jongemannen die gisteren het vuur hadden geopend op een school in zuidoost Brazilië, waren voormalige scholieren. De twee droegen kappen en maskers en waren gewapend met geweren, messen en kruisbogen toen ze het vuur openden. Bij die aanval kwamen acht mensen om het leven. De twee aanvallers hebben kort na hun daad, zelfmoord gepleegd.

Het incident, op de school in Suzano, een buitenwijk van Sao Paulo, vond plaats in de vroege uren van woensdag. De gouverneur van Sao Paulo, Joao Doria, zei dat zes scholieren en twee leraren zijn gedood, terwijl verschillende gewonden naar de ziekenhuizen zijn gebracht. De omgekomen scholieren zijn tussen de 15 en 16 jaar.

Een video uitgezonden door Globo TV toonde schreeuwende, rennende kinderen, die smeekten om hun leven, terwijl er schoten klonken.
Beveiligingscamera's van huizen in de buurt van de school toonden kinderen die over een witte muur rond het Raul Brasil-gebouw klommen en sprongen. Vervolgens renden ze door de straten en schreeuwden ze om hulp.

Alvorens de school te betreden, schoten de aanvallers, van 17 en 25 oud - de eigenaar van een autoverhuurbedrijf vanwaar ze een voertuig hadden gestolen. Gouverneur Doria zei dat de school was geëvacueerd en dat de politie materiaal inspecteerde wat leek op mogelijke explosieven die door de schutters waren achtergelaten. "De school is dicht," zei hij.

Hoewel Brazilië één van 's werelds meest gewelddadige landen is, zijn schietpartijen op scholen zeldzaam. De laatste grote schietpartij op school was in 2011, toen 12 kinderen werden doodgeschoten door een voormalige leerling in Rio de Janeiro.

Scholieren die zich buiten de school hadden verzameld, vertelden over de schokkende aanval en dat ze zagen verschillende lichamen in een plas bloed zagen liggen.

"We waren aan het pauzeren en aan het eten toen we drie schoten hoorden. We probeerden toen te rennen en over de muren te springen", vertelde Rosni Marcelo Grotliwed, een 15-jarige scholier, aan G1 nieuwsportaal. Ze zei dat de aanvallers geweren en messen hadden en toen ze naar het kantoor van de directeur rende, zag ze veel dode mensen.

"Een van mijn vrienden was in de schouder gestoken en een andere was neergeschoten," zei ze. "Ik ontsnapte met een vriend en ging naar huis en kwam toen terug om een ​​andere vriend te zoeken."

Marcelo Salles, commandant van de politie in de staat Sao Paulo, zei dat hij "nog nooit zoiets had gezien" in zijn dienstperiode van meer dan drie decennia. "Het was een onuitsprekelijke wrede misdaad." Salles zei dat de schutters minstens één .38 kaliber pistool en snelladers gebruikten, samen met een kruisboog en zelfgemaakte bommen.

Hoewel de wapenwetten in Brazilië extreem streng zijn, is het niet moeilijk om illegaal een wapen te kopen. De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft onlangs aangekondigd dat de controle op wapenbezit zal worden versoepeld. De president probeert echter ook de leeftijd te verlagen waarin kinderen kunnen worden aangehouden.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September