Ondanks druk weigert VS Max-toestellen te bannen
13 Mar 2019, 10:35
foto


De Verenigde Staten (VS) zegt dat er "geen basis" is voor het aan de grond houden van Boeing 737 Max-vliegtuigen. In minder dan vijf maanden tijd was er een tweede crash waarbij het model was betrokken. In beide gevallen kwamen allen aan boord om het leven.

TUI Airways dat ook vliegt op de Midatlantische route op Suriname, houdt ook al zijn Max 8-vliegtuigen aan de grond. Twee vluchten van TUI naar Schiphol zijn tijdens de vlucht eerder uit de lucht gehaald en zijn uitgeweken. Op Suriname vliegt TUI niet Max-toestellen. Ook de Braziliaanse maatschappij GOL heeft die toestellen, maar zet die niet in op de route Paramaribo. Geen enkele luchtvaartmaatschappij die Suriname aandoet, zet de Max-toestellen in op deze route. GOL doet Suriname aan met de Boeing 737-700 en de Boeing 737- 800.

Ondanks de verzekering van de luchtvaartgigant dat het vliegtuig veilig en betrouwbaar is, hebben de Europese Unie, Groot-Brittannië, India en China zich bij andere landen gevoegd om het vliegtuig aan de grond te houden of te verbieden in en uit hun luchtruim te gaan. De landen wachten op de resultaten van het onderzoek naar de crash zondag, waarbij een Max-toestel van Ethiopian Airlines kort na vertrek neerstortte en alle 157 personen aan boord omkwamen.

Tot nu toe heeft de VS echter geweigerd soortgelijke maatregelen te nemen tegen het bestverkopende vliegtuig van de Amerikaanse ruimtevaartgigant. "Tot dusver heeft onze evaluatie geen systemische prestatieproblemen getoond en biedt het geen basis om het vliegtuig te verbieden," zei het hoofd van de Federal Aviation Administration (FAA), Daniel Elwell, in een verklaring op dinsdag.

Een nieuwe 737 Max 8 van Ethiopian Airlines stortte minuten nadat het was opgestegen in Addis Ababa op weg naar Nairobi zondag neer. Er waren geen overlevenden. In oktober vorig jaar stortte ook een jet van hetzelfde model van Lion Air in Indonesië neer. Dat gebeurde ook kort nadat het was opgestegen in Jakarta. Alle 189 mensen kwamen op.

De bredere acties tegen het vliegtuig zetten Boeing, 's werelds grootste vliegtuigfabrikant, onder druk om te bewijzen dat de Max-vliegtuigen veilig zijn. Het bedrijf heeft gezegd dat het software-updates voor april uitwerkt die problemen met een defecte sensor kunnen verhelpen.

De volledige omvang van de impact van deze vliegtuigverboden op internationale reisroutes was onduidelijk. Er zijn ongeveer 350 Max 8-vliegtuigen die momenteel wereldwijd worden gebruikt, bericht het persbureau AFP.

Air Canada heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het enkele van zijn vluchten naar Londen heeft geannuleerd, nadat Groot-Brittannië had besloten het vliegtuig te verbannen. Het EU-agentschap voor luchtvaartveiligheid sloot ook het Europese luchtruim voor alle Max-vliegtuigen.

De landen en luchtvaartmaatschappijen die de Max-toestellen voorlopig verbannen zijn Groot-Brittannië, China, Singapore, Australië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Zuid-Korea, Mongolië, Indonesië, Maleisië, Oman, Ehtiopian Airlines, Norwegian Air, Comair, Gol Linhas Aereas, Cayman Airways, België, Turkish Airlines, het Agentschap voor Luchtvaartveiligheid van de Europese Unie, Nederland en India.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April