Kirpalani: Niks mis met invoerrechtenvrije importen
13 Mar 2019, 00:00
foto


Op social media is een document opgedoken waaruit blijkt dat de firma Kirpalani's NV sinds medio 2014 invoerrechtenvrij goederen mag importeren. Het bedrijf heeft ook een gedeeltelijke vrijstelling van statistiekrecht voor goederen bestemd voor toeristen. Het gaat om huishoudelijke artikelen, elektronica, consumptiegoederen en overige verbruiksgoederen. De kritiek is dat er sprake zou zijn van oneigenlijke concurrentie. Nu Vijay Kirpalani regeringscommissaris wordt van de Centrale Bank van Suriname, wordt de vraag gesteld of deze functie voorkennis en andere voordelen voor het bedrijf zal opleveren.

Kirpalani om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het bedrijf samen met Fly Allways een project gestart is enkele jaren geleden om toerisme uit Cuba te ontwikkelen. Het gaat om een enorme investering van de vliegmaatschappij, terwijl Kirpalani US$ 150.000 besteed heeft in 2014 om software te ontwikkelen om 'duty free shopping' mogelijk te maken in Suriname. Er is samen met Financiën een controlesysteem ontwikkeld voor de douane. Zulke systemen zijn gangbaar in de wereld.

"Het Cuba Toerisme project is intussen opgestart, waarbij de resultaten voor het hotelwezen, restaurants en duty free shopping te merken is," stelt de ondernemer. Hij benadrukt dat alle ondernemers een beroep kunnen doen op de wettelijke bepaling en hiervan gebruik kunnen maken als ze voldoen aan de criteria. Er is niks mis met de ontheffing waar het bedrijf gebruik van maakt, benadrukt Kirpalani.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April