Jones staat op vertrek als zaakgelastigde in Den Haag
13 Mar 2019, 06:34
foto
Ebu Jones vertrekt als zaakgelastigde van Suriname in Den Haag.


Ebu Jones, de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland, zal binnenkort het roer in Den Haag overdragen. Het Diaspora Focal Point heeft een afscheidsreceptie voor Jones voor vrijdag gepland op de ambassade in Den Haag. Voorzitter Vijay Gangadin bevestigt dit tegenover Starnieuws. Vernomen wordt dat Jones geplaatst zal worden op de ambassade in Guyana. Hij wordt mogelijk opgevolgd door Oquemele Denz.

Jones wil in eerste instantie niets kwijt tegenover Starnieuws. Hij verwijst diplomatisch naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij houdt evenals de directeur van Buitenlandse Zaken, Miriam Mac Intosh, zijn lippen stijf. Mac Intosh zegt dat ze niet op de hoogte is hiervan en dat deze kwestie nog intern wordt besproken.

Gangadin die tevens voorzitter is van de Surinaamse-Nederlandse Kamer van Koophandel zegt dat de samenwerking met Jones zeker goed te noemen is. Volgens hem is de zaakgelastigde altijd oprecht geweest, zonder een dubbele agenda. Als zaken niet goed zijn, dan stond Jones altijd open voor dialoog om dit samen aan te pakken, merkte Gangadin op. “Jones is een persoon die midden in de samenleving staat tezamen met de diaspora gemeenschap. Hij heeft altijd ideeën over hoe de diaspora een bijdrage kan leveren aan het beleid van Suriname. Hij vindt ook oprecht dat de Surinaamse ambassade het huis is van de Surinamers in Nederland en nodigt iedereen uit om een bijdrage te leveren”, zegt Gangadin.

Jones had reeds plannen voor dit jaar. Zo wilde hij de stedenband Nederland en Suriname (de districten) verstevigen. Hij dacht aan vijf districten die in Suriname zouden worden geselecteerd, waarna deze gekoppeld zouden worden aan steden in Nederland die ook dat hoofdproduct telen of produceren. Bijvoorbeeld het rijstdistrict Nickerie en de stad Wageningen in Nederland. Verder had Jones in gedachten om de verschillende groeperingen in Nederland die een bijdrage leveren aan de Surinaamse ontwikkeling te bundelen en onder te brengen in een vereniging van de diaspora. De authentieke Surinaamse keuken zou nieuw leven ingeblazen worden in Nederland.

Wanita Ramnath
Advertenties