Malaria Programma: Suriname bijna malariavrij
12 Mar, 04:41
foto
Deelnemers aan de ‘Malaria Transmission Risk Mapping Workshop'. (Foto: Volksgezondheid/NII)


Afgevaardigden van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het Milieu Inspectie, de Medische Zending, het Bureau Openbare Gezondheidszorg en het drs. Mungra Medisch Centrum (MMC) hebben kortgeleden deelgenomen aan de tweedaagse ‘Malaria Transmission Risk Mapping Workshop’. De bedoeling van de workshop was het aanreiken van tools voor stratificering van Suriname op basis van het malaria transmissierisico.

De training is georganiseerd door het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Pan American Health Organization (PAHO), meldt de voorlichting van Volksgezondheid, via het Nationaal Informatie Instituut. Volgens Hélène Hiwat, coördinator van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, was de opkomst heel goed te noemen. Suriname is bijna malariavrij. Er wordt momenteel gestreefd naar certificering in 2020.

Bij de workshop is ingegaan op de aanwezigheid van de vector, de aanwezigheid (of historie) van malaria cases, de mobiliteit van mensen en de beschikbaarheid van gezondheidszorg in de betreffende gebieden. De deelnemers kregen ook de vernieuwde richtlijnen met betrekking tot eliminatie van malaria mee.

De diverse stakeholders werkten ook aan het samenstellen van een kaart van de malaria risicogebieden in Suriname, waarbij de verschillende risiconiveaus in de diverse gebieden wordt meegenomen. De kaart zal jaarlijks worden gebruikt en bijgewerkt in de strijd tegen malaria.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May