Venezolaanse olie-export lijdt onder stroomuitval
11 Mar, 20:36
foto
Een oliepomp is te zien bij een oliefaciliteit van staatsoliebedrijf PDVSA van Venezuela. (Foto: Reuters)


Het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA is sinds de stroomuitval van afgelopen week niet in staat geweest om de ruwe olie-export in zijn belangrijkste haven te hervatten. Het geeft aan dat de massale stroomuitval de belangrijkste industrie van de OPEC-natie onder druk zet.

De stroomvoorziening bleef gebrekkig in het grootste deel van het land na een black-out op donderdagavond. De regering van president Nicolas Maduro beweerde dat er sprake was van een door de VS gesteunde sabotage op de belangrijkste hydro-elektrische dam van het land. Zijn critici beweren dat de black-out het resultaat is van meer dan een decennium van corruptie en wanbeheer.

Autoriteiten hebben weinig uitleg gegeven over waarom de stroomuitval plaatsvond en hoe lang het zou kunnen duren om dit op te lossen, omdat ze bang zijn dat dit voor onbepaalde tijd zou kunnen duren.

PDVSA heeft een noodplan gelanceerd om de stroom naar de José-haven te herstellen, meldt één bron aan persbureau Reuters. De deelstaat Anzoategui, waar de haven ligt, heeft sinds vrijdag alleen van tijd tot tijd stroom gehad, voegde de bron eraan toe.

"Het is volledig gestopt sinds de black-out. Het heeft invloed op alle olie-installaties van José," zei een andere bron, eraan toevoegend dat een herstart kostbaar zou zijn en dat er stroomleidingen moeten worden vervangen. PDVSA heeft nog niet gereageerd op de informatie.

Sinds 7 maart heeft geen enkele olie-export tankers José verlaten, volgens de gegevens van Refinitiv Eikon. Er waren zaterdag enkele zendingen tussen binnenlandse havens, toen de stroom kort terugkeerde, maar een andere storing die tot en met zondag duurde stopte de operaties opnieuw.

De stroomstoring had ook gevolgen voor de raffinaderij in Puerto la Cruz in Anzoategui, die al op minimumniveaus werkte. De ruwe olieverwerkers van het land, die per dag tot 700.000 vaten zware olie van de Orinoco Belt kunnen omzetten in exporteerbare soorten, werkten ook op minimumniveaus door het gebrek aan energievermogen.

Black-outs zijn niet ongebruikelijk in Venezuela. Incidenten die voortkomen uit problemen bij de waterkrachtdam van Guri hebben de olieactiviteiten op velden die van het net afhankelijk zijn, kortstondig verstoord. Deze activiteiten vinden voornamelijk plaats in de westelijke Zulia-deelstaat, in plaats van de Orinoco-gordel. Veel velden, raffinaderijen en havens genereren hun eigen kracht.

Maar de huidige stroomonderbreking is veel wijdverspreider en langduriger dan die in het verleden. De status van de generatoren die PDVSA en zijn private partners gebruiken in upstream-activiteiten was onduidelijk. PDVSA heeft gezegd dat het een noodplan heeft geactiveerd voor zijn benzinestations die geen eigen stroomopwekking hebben, maar het heeft geen algemene update gegeven over de binnenlandse brandstofvoorziening.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May