Suriname en China promoten behoud jaguar
11 Mar, 16:40
foto


Suriname en China hebben de handen ineen geslagen om het doden en de handel in jaguars te bannen. Met bewustwordingscampagnes in beide landen worden oproepen gedaan voor bescherming van de 'koning van het Surinaams bos'. Tegelijkertijd wordt ook gewezen op de zware consequenties bij overtreding van de Jachtwet, met name bij het vangen, doden en verhandelen van de jaguars.

Deportatie, gevangenisstraf en hoge boetes horen bij de overtreding. Suriname heeft de op twee na hoogste populatiedichtheid van jaguars in Zuid-Amerika. De populatie van deze katachtigen daalt alarmerend op dit continent. De jaguar wordt op grote schaal gestroopt en illegaal verkocht. "En dat is niet alleen de schuld van de Chinezen," zegt Conservation International Suriname in een persbericht.

De jaguar wordt in delen of geheel verhandeld Zijn haren, huid en tanden zijn populair, maar ook zijn karkas wordt verwerkt tot een soort 'tijgerpasta'. Deze pasta wordt in bagage op vluchten naar China gesmokkeld. Het 'middel' zou helpen tegen chronische gewrichtspijn, zou de seksuele prestaties verbeteren en de gezondheid en het welzijn bevorderen.

Door de toenemende vraag behoort de jaguar tot de bedreigde diersoorten. Er worden duizenden dollars neergeteld voor het doden of verkopen van dit dier, zij het heel of delen ervan. CIS wijst er nogmaals op dat de jaguar een beschermde diersoort is, dus is het verboden deze te vangen, te doden of te verhandelen. De organisatie zegt dat de vraag moet worden verminderd om zo de handel aan banden te leggen.

CIS heeft samen met de Chinese verenigingen Suriname Chinese United Association (SCUA) en Overseas Chinese Service Center (OCSC) het initiatief genomen om campagne te voeren voor behoud en bescherming van de jaguar. Op diverse locaties zijn er sinds 6 maart billboards geplaatst. Er zullen ook posters en banners worden geplaatst.
De organisaties vragen ook de steun van de samenleving om deze campagne succesvol te laten verlopen. "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid," zegt CIS. De campagne wordt gefinancierd door Global Wildlife Conservation en World Wildlife Fund Guianas.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May