Extra controle op kostprijscalculatie van handelaren
09 Mar, 08:51
foto


De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zal extra controle doen op de kostprijscalculatie van handelaren. Na de invoering van de rij- en voertuigenbelasting is een ondernemer ertoe over gegaan om deze kostenpost door te berekenen in de verkoopprijs. “Het kan nimmer de bedoeling zijn dat de consument benadeeld wordt, door het onjuist doorrekenen van de rij- en voertuigenbelasting bij de kostprijs”, zegt de voorlichting van het ministerie.

De ondernemers mogen vaste lasten opbrengen, echter moet de kostprijscalculatie op de juiste manier plaatsvinden. Deze minimale procentuele doorberekening dient over het geheel kalenderjaar evenredig verspreid te zijn, zegt HI&T.

Een burger had via social media gemeld dat er sprake was van een extra heffing van rij -en voertuigen belasting, die betaald moest worden aan een ondernemer, bij het kopen van goederen. De ECD is op onderzoek uitgegaan in opdracht van de minister van HI&T. De extra heffing van de rij en voertuigenbelasting van SRD 30 was reeds verwijderd door de ondernemer en hij is aangezegd door de ECD om de juiste kostprijscalculatie toe te passen.

Het team van de ECD zal via de aankoopbonnen van de winkeliers en andere ondernemingen nagaan of de verkoopprijs voor de consumenten juist is en de winstmarge niet is overschreden. Consumenten en ondernemers die hebben gemerkt dat er een extra heffing van de rij -en voertuigen belasting op de aankoopbon is, of onredelijke prijsverhogingen hebben opgemerkt, mogen dit melden aan de afdeling Consumentenzaken en of de Economische Controle Dienst (ECD) via 402080 toestel 1053, 1218 of 1066, het verkort nummer 1940 of whatsappen naar +5978586256, zegt HI&T, via het Nationaal Informatie Instituut.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September