'Basierficatie' van de economie vereist
05 Mar 2019, 02:18
foto


Economische visies op de SRD koers, politiek en Surinames toekomst zijn overgepolitiseerd en gaan voorbij aan groeiende kritiek op oude en mogelijk achterhaalde economische theorieën. Er is veel te weinig aandacht voor het belang van meer kiezerseducatie en deskundige politici in de politiek alsmede permanente educatie van politici ter zake van Good Governance & toezichtvraagstukken. Zo doorgaan leidt tot meer onverantwoorde risico’s op steeds meer brokken in onze economische ontwikkeling. De kiezer dient hierover veel bewuster te worden gemaakt, niet alleen door politici doch ook via en door de journalistiek en andere stakeholders binnen de maatschappij. Deze laatsten laten het mijns inziens nagenoeg geheel afweten op deze punten en blijven geheel 'IN-THE-BOX' van oud 'partijpolitiek denken handelen'. De komende verkiezingen bieden een gouden kans en heldere aanknopingspunten.

Minstens 3 collectieve maatregelen zijn nodig
(1) Een meer empathische, evenwichtige, kritische maatschappelijke waterpolitieke discours (lees verbindende politiek) waarin ook de journalistiek en politici hun huidige dialoogcultuur drastisch wijzigen tot meer constructief samenwerken. Samenwerking t.b.v. een breed gedragen deskundigenkabinet en geen nagenoeg blinde concurrentie en overmatige focus op polarisatie en problemen zoals nu, dient ons collectief doel te zijn als natie. De focus verleggen naar oplossingen is cruciaal.

(2) Constructieve en assertieve controle-ingrepen en gedragen maatregelen binnen het economisch bestel die bijdragen aan stabiliteit, solidariteit en productie-diversificatie als lange-termijn fundament voor onze Surinaamse munt. Onder de noemer 'Smart Governance & Control' introduceerde ik zo o.m. een divers scala van concrete en praktische handreikingen zoals een nationale planinventarisatie en 'Operatie Benefaction'.

(3) 'Bigin Bassi': Het bewust en doortastend onderhouden van een nationale 'control-environment' waarin burgers zelf een actievere houding innemen ten aanzien van kiezerseducatie, het bewust onderhouden van solidariteit, spirituele ontwikkeling, burgerschap, persoonlijk leiderschap, vertrouwen in elkaar, en 'Smart Life Governance'. Een 'Control Environment' behelst o.m. het geheel van maatregelen en structuren alsmede onze cultuur en omgangsvormen ten aanzien van hoe wij omgaan met beheersing, toezicht en onderhoud van onze controlemechanismen als maatschappij. Het begint gewoon thuis en met een attitudewijziging en niet alleen binnen saaie technocratische achterkamers. De constructieve bijl moet samen worden gezet in de wortels van de boom van het te veel betuttelen van burgers door een nu te bemoeizuchtige en grote overheid. Persoonlijk leiderschap is de basis waarop wij Suriname een veel meer solide ondergrond kunnen geven.

Um Bigin Bassi! (Basierficatie)
Het voorkomen van verdere koersval, het bestendigen van het vertrouwen
in elkaar, in de economie en een ondernemende levenshouding dient een nationale collectieve taak te worden. Waarbij iedere burger vanuit een beter besef actiever de rol oppakt als beschermheer en beschermvrouw van de economie en onze transitie naar een gediversificeerde productie-economie. Iedere burger kan meer begrijpen en leren over economie. Noties alsof burgers dit niet kunnen of willen begrijpen dienen actief te worden bestreden en ontkracht.

Focus op onze positieve kwaliteiten
Surinamers zijn een liefdevol en inherent wijs volk, hen wordt helaas te zeer de toegang tot wijsheid door educatie belemmerd waardoor zij onvoldoende opgeleid en geïnformeerd zijn. Zonder te veel de vingers te willen wijzen naar elkaar dienen wij Surinamers dit samen te corrigeren. Het niveau van welvaart en rijkdom zal dan toenemen voor alle Surinamers en niet alleen de 'Happy Few'. Grote hoop en een gouden toekomst mede door constructieve nieuwe journalistiek en een meer empathische houding naar elkaar toe gloort aan een horizon. Niet te ver, zeker niet indien wij samen kiezen er voor om ons land uit te rusten met een deskundigenkabinet en zakenkabinet met focus op armoede-uitroeiing, preventie en economische integratie.

“We can do THAT job indeed!”
“Dit alles is DAT DING!”
“Let’s DOE it!”
Let’s take Suriname 2 THE NEXT LEVEL!


Shaif Basier

Lijst BASIER voorman Shaif Basier is econoom, Registeraccountant, bancaire professional en ondernemer. Hij werkte o.m. voor ABN-AMRO en Royal Bank of Scotland in Amsterdam en London en participeerde en adviseerde in diverse Raden van Bestuur en RvC’s. Hij is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit en Surinamer.
BASIER is tevens een multi-dimensionaal acroniem en staat tevens voor: ‘Bouw Alles Samen, Innovatief En Resultaatgericht’
Advertenties