Hanoi-top: No deal tussen Trump en Kim
28 Feb 2019, 12:52
foto
De Amerikaanse president Donald Trump kijkt naar zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong Un tijdens een bilaterale ontmoeting tijdens de tweede top tussen de twee leiders in Hanoi, Vietnam. (Foto: Reuters)


Een top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is zonder een overeenkomst geëindigd, nadat de VS verzoeken van Noord-Korea om sanctieverlichting had afgewezen. President Trump zei dat hij van de gesprekken is weggelopen, omdat de Noord-Koreaanse leider onacceptabele eisen stelde om de Amerikaanse strafmaatregelen op te heffen.

"Het ging allemaal om de sancties," vertelde Trump aan verslaggevers. "Ze wilden dat de sancties volledig werden opgeheven en dat konden we niet doen." Van de twee werd verwacht dat ze de voortgang op het gebied van denuclearisering zouden aankondigen. "Soms moet je lopen en dit was een van die keren", zei Trump.

Tijdens een persconferentie na de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, liet hij weten dat er geen plannen waren gemaakt voor een derde top.

Het originele geplande programma van het Witte Huis voor vandaag voorzag in een "ondertekeningsceremonie van de gezamenlijke overeenkomst" en een werklunch voor de twee leiders, maar de verwachtingen werden abrupt onderuit gehaald met de annulering van beide.

Zuid-Korea noemde de mislukking van de gesprekken "betreurenswaardig" maar zei dat het geloofde dat de leiders van de VS en Noord-Korea "een betekenisvollere vooruitgang hadden geboekt dan ooit tevoren". Volgens Trump heeft Kim een ​​aanzienlijk aanbod gedaan - om het totaal Yongbyon-complex, de onderzoeks- en productiefaciliteit in het hart van het nucleaire programma van Noord-Korea, te ontmantelen. Maar in ruil daarvoor wilde Kim dat alle sancties tegen Noord-Korea zouden worden opgeheven, iets wat de VS niet bereid was aan te bieden.

Er was ook een vraag over het netwerk van faciliteiten die verder reiken dan Yongbyon. Vorige maand zei Stephen Biegun, de speciale vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Noord-Korea, dat Noord-Korea tijdens de voorbesprekingen naar de top toe had aangeboden alle plutonium- en uraniumverrijkingsfaciliteiten van de natie te vernietigen, in ruil voor -aanvankelijk- niet-gespecificeerde Amerikaanse maatregelen.

Yongbyon is de enige bekende bron van plutonium in Noord-Korea, maar verondersteld wordt dat het land minstens twee andere faciliteiten heeft waar uranium wordt verrijkt.

Die niet-gespecificeerde Amerikaanse maatregelen lijken nu alle strafmaatregelen te zijn. Iets wat Trump niet bereid was aan te bieden. Op zijn persconferentie suggereerde de Amerikaanse president ook dat Kim alleen de vernietiging van Yongbyon had aangeboden en niet het volledige nucleaire apparaat van Noord-Korea. De president zei dat toen hij de kwestie van een tweede verrijkingsfaciliteit los van Yongbyon aan de orde stelde, de Noord-Koreaanse delegatie "verbaasd" was over wat de VS wist.

De eerste top tussen de twee leiders, die in juni 2018 plaatsvond in Singapore, werd bekritiseerd omdat het qua inhoud weinig had opgeleverd, wat leidde tot de verwachtingen dat Trump tijdens de top in Hanoi een akkoord zou bereiken over de denuclearisering.

De mislukking zal worden gezien als een tegenvaller voor Trump, die zijn historische toenadering met Kim als een belangrijke beleidsprestatie heeft neergezet. Sommigen zien het als een slimme zet van de president om geen ​​akkoord te bereiken.

"Vanuit het perspectief van Trump zal het een verlies zijn dat hij kan doorstaan," schreef Andray Abrahamian, een expert uit Noord-Korea aan de Stanford University, in een column voor de BBC. "Een 'slechte deal', waarin hij veel weg gaf, zou jaren van debat en teruggave van de Amerikaanse elites van het buitenlands beleid inspireren. Met dit heeft hij het gehouden op gesprekken op werkniveau. '

De top kwam toen Trump thuis meer aandacht kreeg in de VS over zijn zakelijke transacties en vermeende banden met Rusland, nadat zijn voormalige advocaat en reparateur Michael Cohen woensdag voor het Congres had getuigd.

Denuclearisatie
Er is onzekerheid over wat beide partijen precies bedoelen met denuclearisatie. Washington heeft eerder gezegd dat Noord-Korea eenzijdig al zijn nucleaire wapens moet opgeven en al zijn nucleaire faciliteiten moet vernietigen voordat er sprake kan zijn van verlichting van de sancties. Maar deze eis is een knelpunt voor de Noord-Koreanen.

Kim ziet denuclearisatie als een onderlinge afspraak waarbij de VS zijn militaire aanwezigheid op het Koreaanse schiereiland intrekt. Toen hem op de persconferentie vandaag werd gevraagd wat hij bedoelde met denuclearisatie zei Trump: "Voor mij is het vrij duidelijk, we moeten de kernwapens verwijderen."

Trump zei dat de Amerikaanse delegatie "enkele opties had en we hebben deze keer besloten om geen van de opties te doen". Hij voegde eraan toe dat hij "optimistisch" was en zei dat de gesprekken de twee naties in de toekomst "in de positie hadden geplaatst om een ​​echt goed resultaat te hebben".

Het duo leek het goed te doen op de top van Hanoi, net als tijdens de vorige top in Singapore. Ze maakten een wandeling langs het zwembad voor de camera's, hoewel geen van beiden veel leek te zeggen. Na de gesprekken in Hanoi zei Trump dat Kim "een bijzondere vent en een aardig persoon" was en beschreef hun relatie als "zeer sterk".

Ondanks het ontbreken van een overeenkomst lijkt de tweede top voort te bouwen op een belangrijke verschuiving in de teneur van de relatie tussen de twee naties. Eind 2017 wisselden ze ferme geologische bedreigingen uit, waarbij Trump de Noord-Koreaanse leider "de kleine raketman" noemde en Kim de Amerikaanse leider een "geestelijk gestoorde dotard" noemde. Dotard is een oude man die langzaam aan seniel wordt.

Vóór de top was er sprake van een mogelijke politieke verklaring om een eind te maken aan de Koreaanse oorlog 1950-1953, die eindigde met een wapenstilstand in plaats van een volledig vredesverdrag.

Met het abrupte einde van de gesprekken, lijkt dat marginaal doel verschoven te zijn op de lange baan.
Advertenties