Rechtszaak visserijsector tegen trawlers begint vandaag
28 Feb 2019, 08:19
foto


Het kort geding aangespannen door de Stichting Suriname Seafood Association en Federatie van Surinaamse Agrariërs gaat vandaag voor. De zaak is aangespannen tegen de Staat Suriname, de directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname en ROS National Fisheries NV. Geëist wordt onder andere dat de Chinese fabriekstrawlers, die sinds november in Surinaamse wateren zijn, onmiddellijk te verwijderen.

De visserijorganisaties willen binnen 1x24 uur na het uitspreken van het vonnis een afschrift van de keuringsrapportages van de fabriekstrawlers. Van de Staat wordt geëist een schriftelijke bevestiging van afwijzing van de vergunningsaanvraag van ROS National Fisheries van 11 mei 2017. Een afschrift van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) over de afwijzing van de vergunningsaanvraag.

De minister moet eveneens afschriften afstaan over intrekking of buiten werking stellen van de toestemmingsbrief die de toenmalige directeur van LVV had verstrekt op 13 juli 2017, met als onderwerp 'toestemming 16 visvergunningen'. De verzoekers willen ook een lijst van toestemmingsbrieven, dan wel mensen die in aanmerking zijn gekomen voor visvergunningen in 2016, 2017 en 2018.

Geëist wordt dat binnen 1x24 na het uitspreken van het vonnis over te gaan tot verwijderen van de fabriekstrawlers uit de binnenwateren en maritieme zones waartoe de rechtsmacht van de Staat Suriname zich strekt. Binnen 72 uur moet de verwijdering daadwerkelijk zijn geschied.
Advertenties