Peru: 50 doden door overstromingen en aardverschuivingen
27 Feb 2019, 15:34
foto
Duizenden in Peru zijn getroffen door zware overstromingen en aardverschuivingen. Er zijn al 50 levens te betreuren.


Nog twee mensen zijn gedood bij een aardverschuiving in Peru, waardoor het aantal mensen dat gestorven is sinds het regenseizoen in september begon, op 50 komt. Het aantal is vrijgegeven door het Centrum voor Nationale Noodoperaties.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door stortregens in de stad Huancavelica, waar ziekenhuizen en scholen zijn overspoeld. Zware overstromingen blokkeerden wegen, terwijl bruggen zijn beschadigd. Duizenden gezinnen zijn getroffen door de overstromingen. Velen hebben de regering opgeroepen om meer te doen om de situatie te verlichten.

Het Nationaal Instituut voor Civiele Bescherming en de Marine hebben meer dan 723 ton humanitaire hulp, uitrusting en zware machines naar de noordwestelijke haven van Paita gestuurd, waar enkele van de ergste overstromingen hebben plaatsgevonden. Sommige bewoners eisen echter nieuwe bruggen over ravijnen en kloven, die al wekenlang onder water staan.

De regen in Peru is dit jaar bijzonder actief geweest, door de omstandigheden in de Stille Oceaan, die al maanden aan de rand van El Niño liggen. El Niño is de lichte opwarming van de wateren van de Stille Oceaan, die een dramatisch effect kan hebben op het weer over de hele wereld.

Dit jaar is Zuid-Amerika bijzonder zwaar getroffen, waarbij Noord-Argentinië enkele van de ergste overstromingen in tientallen jaren heeft gezien.

Het Amerikaanse agentschap NOAA heeft op 14 februari de komst van El Niño aangekondigd, maar het Australische Bureau of Meteorology, dat enigszins afwijkende criteria hanteert, gelooft dat de wateren neutraal zijn, zij het met "een recente waargenomen opwarming".

Het is duidelijk dat de opwarming slechts marginaal is, maar het lijkt erop dat het significant genoeg is geweest om onophoudelijke regen in een groot deel van Peru te produceren. Peru's Nationale Studie van het El Niño-fenomeen bracht op 22 februari een officieel rapport uit, waarin stond dat er in maart nog meer "regenachtige en zeer regenachtige dagen" te verwachten zijn. Dit zou verdere schade aan de noordelijke en centrale kusten van Peru veroorzaken.

World Meteorological Organization
De World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties zegt dat de El Niño-weersomstandigheden geassocieerd met droogtes en overstromingen 50-60 procent kans hebben om zich tegen mei dit jaar te ontwikkelen. Er werd niet verwacht dat El Niño sterk zou zijn.

"De WMO heeft onlangs 2015, 2016, 2017 en 2018 bevestigd als de vier warmste jaren ooit geregistreerd. Maar zelfs een zwakke El Niño maakt 2019 waarschijnlijk warmer dan 2018," zei Maxx Dilley, directeur van WMO's Climate Prediction and Adaptation-tak, in een verklaring.

Een sterke El Niño wordt bepaald door de temperatuur van het zeewater in de oost-centrale tropische Stille Oceaan die oploopt tot minstens 1,5 graden boven het gemiddelde. De WMO zei dat dit de kans op een "La Niña" - de afkoelende tegenhanger van El Niño - praktisch uitsluit.
Advertenties