Eerste activiteit 2019 Surinaamse Triathlon Unie succesvol
25 Feb 2019, 10:28
foto
De eerste activiteit van de Surinaamse Triathlon Unie is een duathlon geworden. Deze is zondag gehouden. Het bestuur wil meer variatie aanbrengen in de activiteiten. (Foto: Sahieda Joemratie)


De Surinaamse Triathlon Unie (STU) begon dit jaar niet met de gebruikelijke triathlon, maar met een duathlon. Het huidige bestuur wil variatie erin brengen en ook nieuwe routes gebruiken. De persoon die als eerste binnenkwam bij de heren individueel was niemand minder dan Lesley Cairo. Het estafette team SAS had overall wel de snelste tijd.

De duathlon kon individueel gedaan worden of met een team bestaande uit twee of uit drie personen. De start was zondag rond 7 uur ‘s morgens bij Cycle World Suriname die tevens ook een van de hoofdsponsors was. De opkomst was goed te noemen volgens bestuurslid Sevora Bergwijn. Ook over de voorbereidingen naar dit event toe is het bestuur tevreden geweest. Er deden 26 heren en 7 dames mee aan de individuele categorie waaronder ook nieuwkomers.

Men moest eerst 4,6 k rennen, daarna 23 k fietsen en eindigen met 2,3 k rennen. Het parcours werd zoals gewoonlijk door de politie begeleid. Vrijwilligers zorgden ervoor dat het event in alle facetten goed afliep. Al direct na het startsignaal sprintte Lesley Cairo weg. Een kortdurende motregen verfriste daarna de lichamen al snel. Het zorgt natuurlijk ook voor een risico om tijdens het fietsen te slippen en te vallen. Dat gebeurde gelukkig niet. Degene die na de 4,6 k het dichtst bij Cairo rende was Croles Maabo van team Fit for life.

Lesly Cairo geeft aan dat hij in januari een goede voorbereiding had door aan een triathlon in Kourou mee te doen. Hij weet dat hij met rennen een goede voorsprong kan maken, wat hij ook deed. De route was uitdagend, omdat het kleine rondjes waren en ook renners had. Bij de dames kwam Lycke Woittiez als eerste binnen en oogde nog lekker fit. Haar sterke onderdeel is fietsen, maar het rennen doet ze zeker niet onverdienstelijk.

Er namen 6 estafette teams deel met een gemengd gezelschap wat leeftijd en sekse betreft. Dit kan sporters zeker ook stimuleren om eens een keer mee te doen. De triathlon-gemeenschap is nog een vrij kleine in Suriname en de concentratie ligt in Paramaribo. Op het jaarprogramma van de STU staan nu vaker ook events buiten Paramaribo.

Men zal zich wederom inzetten om de sport te stimuleren onder jong en oud om zo meer bekendheid eraan te geven. Brigitte Rijsdijk, die derde werd bij de dames individueel, vond de organisatie goed. Het natte wegdek was natuurlijk ietsje minder, omdat ze zich dan wat moest inhouden. Ook al was niet elke deelnemer even fit of in het bezit van een fiets zonder mankementen, iedereen behaalde de eindstreep!

Hieronder de top drie:
Heren:
1. Lesley Cairo 1:04:24/ 2. Wilfred Visser 1:07:06/ 3. Milton Sairras 1:08:17

Dames:
1. Lycke Woittiez 1:19:50/ 2. Eva Decaluwe 1:23:49/ 3. Brigitte Rijsdijk 1:30:45

Teams:
1. SAS (Sairras/Sahadew) 1:03:18/ 2. Fit for life (Maabo/Blinker/Samson) 1:04:45/
3. CWS (Simson/Royer/Mozes) 1:08:15


Tanya Frijmersum
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April